Listy perily pomohou při trávicích potížích, alergiích i astmatu. Navíc je využijete i v kuchyni
Listy perily jsou podobné hluchavce. Zajímavě chutnají – můžete jimi nahradit i některé tradiční koření. Navíc jsou i zdraví prospěšné.
Nafialovělé lesklé listy perily mají kořenitou vůni a chuť a výborně doplňují chuť některých jídel a nápojů.
Přidávají se do ovocných nebo zeleninových smoothie, někteří si perilou s oblibou koření vietnamskou polévku pho místo koriandru. Jiní ji zas přidávají místo bazalky do těstovin nebo k masu. Protože chutná i trochu citrónově, hodí se také k rybám.
V tradiční čínské medicíně používají perilu k léčbě trávicích potíží, alergií a astmatu. Olej z jejích semen je bohatý na omega-3 mastnou kyselinu, která dobře působí při léčbě alergie.
Extrakty z listů jsou plné zdraví prospěšných antioxidantů. Éterický olej působí antimikrobiálně. Používá se dokonce ke konzervaci jídel. Zdravý perilový olej je k mání i v kapslích.
Související
-
Bambus je vynikající lék na astma, křeče a horečky. Navíc je skvělý i v kuchyni
Asi jen těžko byste hledali tak „multifunkční“ rostlinu, jako je bambus. Nejlépe ho ale využijete ve dvou oblastech – ve stavebnictví a v medicíně.
-
Violky jsou chutné i léčivé. Posilují kosti, cévy a dobré jsou i na astma
Možná vám také přijde divné jíst violku, ale vlastně proč ne? Hodí se ke zmrzlině, salátům nebo jako ozdoba dezertů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka