Listy perily pomohou při trávicích potížích, alergiích i astmatu. Navíc je využiejte i v kuchyni

14. červen 2021
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Perila křovitá (Perilla frutescens)

Listy perily jsou podobné hluchavce. Zajímavě chutnají – můžete jimi nahradit i některé tradiční koření. Navíc jsou i zdraví prospěšné.

Nafialovělé lesklé listy perily mají kořenitou vůni a chuť a výborně doplňují chuť některých jídel a nápojů.

Přidávají se do ovocných nebo zeleninových smoothie, někteří si perilou s oblibou koření vietnamskou polévku pho místo koriandru. Jiní ji zas přidávají místo bazalky do těstovin nebo k masu. Protože chutná i trochu citrónově, hodí se také k rybám.

V tradiční čínské medicíně používají perilu k léčbě trávicích potíží, alergií a astmatu. Olej z jejích semen je bohatý na omega-3 mastnou kyselinu, která dobře působí při léčbě alergie.

Extrakty z listů jsou plné zdraví prospěšných antioxidantů. Éterický olej působí antimikrobiálně. Používá se dokonce ke konzervaci jídel. Zdravý perilový olej je k mání i v kapslích.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.bylinky21.eu , www.celostnimedicina.cz
Spustit audio

Související