Listopad 1989 a čekání na poslední slovo armády

20. listopad 2020

Jednou z otázek, kterou si kladli demonstranti v ulicích v listopadu 1989, byla i ta, jak se zachová armáda – jestli se vedení komunistické strany ztrácející moc, pokusí využít k udržení postavení vojsko.

Armáda půjde s lidem

V souvislosti s listopadem 1989 se nejčastěji cituje výrok tehdejšího socialistického ministra obrany. V pátek 24. listopadu 1989, ve chvílích, kdy vedení komunistické strany jednalo o reakci na týden trvající demonstrace, Milan Václavík na zasedání řekl:

Lidové milice

„Navrhuji uvést do bojové pohotovosti armádu, bezpečnost, milici. Bez nějakých zásahů, jen aby tyto složky byly připraveny, jestliže k něčemu dojde, věci řešit. Není možné čekat, až nám něco udělají. Je potřeba mít tyto síly připraveny.“

Na tomto zasedání ale celé Jakešovo vedení odstoupilo a zdálo se, že k vojenskému potlačení demonstrací nedojde. Jenže lidé v ulicích museli brát vážně první Václavíkův projev ze čtvrtka 23. listopadu, který odvysílal rozhlas i televize.

Milan Václavík, někdejdejší ministr obrany

Václavík řekl, že armáda „půjde jako vždy s lidem“, což znělo spíš jako vyhrůžka než uklidnění. Armáda po roce 1945 nikdy nešla s lidem, ale s komunistickou stranou.

Informace byly jen ze zahraničí

Zajímavé informace přicházely ze Svobodné Evropy. Redaktor Karel Moudrý sledoval návštěvu maďarského ministra obrany Ference Karpatiho v Praze, a to 20. až 22. listopadu 1989. Po návratu poskytl Karpati novinám rozhovor, ve kterém se zmínil o „ustaraném ministru Václavíkovi“, který se k možnosti vojenského řešení vyjadřoval „zdrženlivě“. Karpati si byl jistý, že v Praze k vojenskému zásahu nedojde.

Čtěte také

Při čtení britského tisku ale zaujala rozhlasové novináře zpráva z novin The Times z 24. listopadu 1989. Ty totiž citovaly osoby blízké tehdejšímu premiérovi Ladislavu Adamcovi; podle zprávy byly pověsti o vojenském zásahu v Praze nepodložené.

Ve stejný den ale britské noviny The Guardian citovaly pražského zpravodaje, který se poptával ve vedení tehdejší armády. Několik vysoce postavených důstojníků mělo říci, že budou bránit komunismus. Happy end tedy ještě nebyl na obzoru.

A vojna bude kratší

Přišel 3. prosinec 1989, kdy prezident Gustáv Husák jmenoval novou vládu Ladislava Adamce. Vydržela jen několik dní, protože nesplňovala představy občanské opozice. Její programové prohlášení bylo ale prvním jasným slovem, že armáda nezasáhne.

Čtěte také

„Jediným posláním armády je ochrana mírového života obyvatelstva. Vláda rozhodně odmítá řešit politické záležitosti jinými prostředky než výhradně politickými,“ řekl tehdy Adamec, když četl programové prohlášení.

Postupnou proměnu armády v listopadu a prosinci 1989, a to jak se vše odrazilo v rozhlasovém vysílání, připomíná pořad z cyklu Archiv Plus. Do atmosféry bouřlivých dnů nahlédneme díky dochovanému zpravodajství Československého rozhlasu i díky hodinám komentářů z vysílání Rádia Svobodná Evropa.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související