Lipová alej s nejkrásnějšími výhledy do Českého ráje? Ta nová v Tatobitech

9. červen 2016

Obec Tatobity na úpatí hory Kozákova se proslavila tisíciletou lípou. Teď tam mají nejenom ji, ale i zbrusu novu alej. Ta kopíruje bývalou Císařskou stezku z Turnova do Semil a jsou z ní možná ty nejkrásnější výhledy do Českého ráje.

Víc jak půl kilometru původní trasy Císařské cesty, která spojovala Turnov a Semily, lemuje díky Tatobitským od letošního května 65 lip. „Lipová alej, kterou jsme vysázeli podél Císařské cesty, navazuje na první strom jeřábové aleje,“ popisuje starostka Tatobit Lenka Malá.

Z aleje máte panoramatické výhledy skoro jako z letadla – na velkou část Českého ráje. Dohlédnete od poutní hory Tábor, přes Trosky, skalní města, Turnovsko až po Ještědský hřbet. „Divili se tomu i návštěvníci, kteří nám pomáhali vysazovat alej. Kochali se krásami a prohlásili, že tohle je neutuchající pohled na Český ráj,“ popisuje starostka, která před pár týdny obdržela v Bruselu ocenění za slavnou obecní tisíciletou lípu.

Dobrovolníci vysazují lipovou alej podél jedné strany Císařské stezky

V minulosti hojně užívaná cesta v Tatobitech ožívá po třech stoletích, i když se vypráví, že se tu ještě před 150 lety chodilo z obce do Semil na trh. „Podle kronik si myslíme, že Císařskou cestou je nazvaná podle císaře Karla IV. Odpovídá tomu věkově i vysazení tatobitské lípy,“ doplňuje Malá.

Od nové tatobitské lipové aleje jsou opravdu překrásné výhledy do Českého ráje, vidět jako na dlani je i hrad Trosky

Lipová alej zatím lemuje jen jednu stranu cesty. Tu druhou podél Císařské cesty vysadí v příštím roce. Už dnes se ale hlásí lidé, kteří na ni chtějí přispět, nebo si chtějí zasadit a adoptovat svoji lípu. Na místě přibydou i lavičky, aby se návštěvníci mohli kochat panoramaty Českého ráje.

Spustit audio