Limetka vám pomůže s hubnutím i krevním tlakem. A díky šťávě se vám budou lesknout vlasy
Limetka je šťavnaté aromatické citrusové ovoce. Říká se o ní, že to je sestra citrónu, ale jen méně kyselá. Její využití v kuchyni je široké – šťáva zvýrazní chuť salátů, výborná je i do sladkých koláčů.
V arabských zemích se celé limetky nakládají podobně jako naše okurky. Pravidelné pití vody s limetkovou šťávou dokáže pomoci se snížením vysokého krevního tlaku. Pokud si tento nápoj dopřejete hned zrána, bude pomocníkem při hubnutí. Nastartuje vám metabolismus a zmírní chuť k jídlu.
Z limetkové kůry se za studena listuje olej, jehož vůně pozitivně ovlivňuje náladu a navozuje emoční rovnováhu. Limetková šťáva se uplatní i v boji proti lupům a vlasům navíc přidá přirozený lesk. Limetku nikdy nevystavujte přímému slunci, aby její zelená slupka nezežloutla.
Limeta v kuchyni
Šťáva z limetky se může použít při bolestech v krku v počátcích nachlazení, nejlépe je smíchat ji s teplou vodou a medem.
Esenciální olej z limetky je známý pro antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, díky čemuž je oblíbený v aromaterapii a při péči o pleť.
V kuchyni limetku využijte k marinování ryb. Její kůra se skvěle hodí do koláčů, zmrzliny i omáček na těstoviny. Ale pozor: použijte jen zelenou část, ta bílá je nepříjemně hořká.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.