Lídři hnutí ANO, ODS a Spojenců pro kraj podepíší smlouvu o nové vládě v Ústeckém kraji

19. říjen 2020 11:00

Zástupci tří politických subjektů podepíší 19. října odpoledne v Mostě koaliční smlouvu o nové vládě v Ústeckém kraji. Na spolupráci se po krajských volbách dohodlo vítězné hnutí ANO s občanskými demokraty a uskupením Spojenci pro kraj.

Nová trojkoalice bude mít v 55členném zastupitelstvu většinu 29 křesel. Hnutí ANO obsadí post hejtmana. Ten pak má mít tři náměstky.

„Oproti původnímu záměru, který jsme deklarovali, že budou dva náměstci, tak z jednání vyplynulo, že bude ještě jeden náměstek – tím se stane pan Řehák, aby to rozložení sil bylo co nejvíc spravedlivé. Pokud se tedy stanu hejtmanem, budu mít jako prvního náměstka pana Čapka, druhým bude pan Kulhánek a třetím pan Řehák,“ vysvětlil lídr hnutí ANO v kraji a poslanec Jan Schiller.

V krajské radě ANO většinu mít nebude

Hnutí ANO sice bude mít post hejtmana, většinu v 11členné krajské radě ale ne – ANO bude mít pět radních, ODS čtyři a Spojenci pro kraj dva.

Podle Jiřího Řeháka, lídra uskupení Spojenci pro kraj, bude vedle něj v krajské radě i Michal Kučera z TOP09, která je součástí Spojenců. „Bude to pan Michal Kučera a já, Jiří Řehák. Ta dohoda už je víceméně uzavřená,“ potvrdil.

Koaliční smlouvu podepíší lídři tří uskupení 19. října odpoledne. „Celou koaliční smlouvu jsme doladili, teď se postaráme o to, abychom to všichni vzájemně podepsali – my, jako lídři, to podepíšeme úplně ve finále – v Mostě, v mé kanceláři, v 16:00,“ potvrdil Jan Schiller.

Po podpisu smlouvy lídři zveřejnění kompletní seznam nových radních i s oblastmi, které budou mít v radě na starosti.

Vítězné hnutí ANO jednalo původně o koalici s ODS a Starosty a nezávislými. Na spolupráci se nakonec nedohodli.

Vedle zmíněných subjektů se do krajského zastupitelstva dostali také Piráti, SPD, komunisté a uskupení Lepší sever.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související