Lidové zvyky, spojené s narozením člověka, ukazuje výstava v žateckém muzeu

22. únor 2020 08:00

Regionální muzeum v Žatci otevřelo novou výstavu na téma narození a smrt v české lidové kultuře. Návštěvníci si zatím můžou prohlédnout její první část, věnovanou příchodu na svět. Druhou, o posledních věcech člověka, plánují muzejníci na září.

Většinu exponátů si pořadatelé půjčili od kolegů z Chrudimi, další doplnili z vlastních zdrojů.

Hejčedlo

„To je tak zvané hejčedlo, které se dalo postavit třeba někde na poli. Je to plachta, zavěšená mezi třemi bildy,“ ukazuje Jitka Krouzová z žateckého muzea na obdobu houpací sítě, ve které leží panenka.

Další panenky jsou je v interaktivním koutku, kde si je děti mohou zkusit přebalit. K dispozici mají klasické látkové pleny. „Jsou tady různé kalhotky, peřinky, zavinovačky. Všechno se tady dá vyzkoušet,“ doplňuje Krouzová.

Regionální muzeum Žatec, výstava Od košilky... Bolestný kufr porodní báby

K vidění jsou například různé porodní nástroje, naučné knihy, matriční záznamy nebo také diplom porodní báby. „Každá porodní bába musela mít ten svůj obor vystudovaný. Tento diplom je celkem vzácný a pochází z roku 1888,“ dodává Jitka Krouzová.

Stojí tu i postava faráře v autentickém oblečení na křtiny. Muzeu ho zapůjčil otec Vilém z liběšické římskokatolické farnosti.

Křtiny v kostele, roucho faráře z Liběšic u Žatce, stále funkční

První část výstavy v žateckém muzeu, se jmenuje „Od košilky…“ a potrvá do poloviny května. V září následuje druhá část „…k rubáši“, která se dotýká konce života.

Spustit audio

Související