Lidem v Mariánských Radčicích na Mostecku vadí hluk a prach ze šachty. Doly slibují nápravu

17. září 2015

Někteří lidé z Mariánských Radčic na Mostecku nejsou spokojeni s prašností a hlukem v obci. Podle nich je na vině blízký uhelný velkolom Bílina. Pokud by padly limity těžby uhlí, důl by se k obci pravděpodobně ještě víc přiblížil.

„Lidé, kteří přišli na setkání se zástupci severočeských dolů, požadovali hlavně omezení prašnosti a hluku. Podle některých se nesplnilo to, co firma slíbila vybudovat. Například zelené pásy ze stromů. Ne všechno se povedlo, ale ne všechno je špatně. Těch stromů je v předpolí víc a začali jsme stavět tu nádrž, která je součástí těch opatření, které tady před obcí vzniknou,“ hodnotí dosavadní spolupráci Vladimír Budínský z SD.

S lidmi a vedením obce se dohodli, že na příští zastupitelstvo připraví možná opatření. „Do měsíce připraví SD opatření, která by byla pokud možno hned,“ dodává nezávislý starosta Jaroslav Sikora.

Čtěte také

Dalším problémem s hlukem je, podle Jana Rovenského ze sdružení Kořeny, v podobě přiblížení se lomu k obci v případě prolomení limitů těžby. Hranice lomu by se podle něj zmenšila z 500 metrů na 300.

„To posunutí nedovolí ani v těch opatřeních, která navrhují udržet ten limit hluku 40 dB, a pokud se to posune o dalších 200 metrů k zástavbě, tak se to dodržet nedá.“

Podle Vladimíra Budínského ze SD je ale rozhodnutí vlády o limitech druhotné. Podle něj bude důležitý postoj obce a obyvatel. „Rozhodnutí vlády není zákon, to je jen svolení pro úředníky. Naše zákonná povinnost je udělat EIU a splnit horní zákon,“ dodává Budínský.

Vláda by měla o limitech těžby rozhodnout pravděpodobně příští měsíc.

autor: bach
Spustit audio