Lidé z panelového domu v Jiříkově se rozhodli šetřit. „Šedou vodou“ splachují toalety

7. květen 2019 15:33

V jednom panelovém domě v Jiříkově na Děčínsku mají vlastní čističku odpadních vod. Mohou tak vodu, kterou lidé vypustí z vany nebo z pračky, používat znovu – na splachování záchodů.

Zařízení je v provozu necelé dva měsíce. Bytové družstvo chce stejnou technologii postupně zavést do všech svých domů.

„Sem je svedena veškerá voda z umyvadel, sprch, van i praček,“ ukazuje správce panelového domu Jan Honzík na dvě obří nádrže na vodu.

Do první nádrže jde použitá voda. Tam se mechanicky vyčistí pomocí membrány. Bakterie, které jsou uvnitř nádrže, ji pak přemění na čistou. Vyčištěná voda pak jde do druhé nádrže.

Technologie na zpracování takzvané šedé vody není v Česku běžně rozšířená. Výrobce tohoto zařízení se proto musí držet americké normy.

Kdo by si myslel, že vyčištěná voda nelibě páchne, spletl by se. V poslední fázi totiž prochází UV lampou.

„Denně jsme tak schopni vyčistit 1,5 kubíku vody. Naše potřeba na splachování WC je zhruba kubík. Je to pro 22 bytových jednotek,“ vysvětluje Honzík.

Lidé v tomto domě tak šetří nejen vodu, ale i finance. Kubík běžné vody stojí zhruba 100 korun, přeměna „šedé vody“ přitom vyjde přibližně na 20 korun. Samotná čistička stála obyvatele jiříkovského panelového domu půl milionu korun.

Spustit audio

Související