Lidé z Hluban u Podbořan žádají ochranu proti hluku a prašnosti kvůli plánované těžbě kaolinu

22. prosinec 2020 09:36

Těžaři se chystají u Podbořan na Lounsku otevřít nové ložisko pro těžbu kaolinu. Krajský úřad Ústeckého kraje s rozšířením těžby souhlasil v rámci posuzování jejího vlivu na životní prostředí. Proti jsou ale obyvatelé části Hlubany, kteří ve své petici žádají veřejné projednání záměru. Zastupitelé Podbořan na svém posledním zasedání jejich aktivitu podpořili.

„My jsme se o záměru těžby kaolinu v blízkosti obci Hlubany dozvěděli z článku, kde měl pan starosta rozhovor,“ komentoval situaci Leo Peterka, jeden z obyvatel obce.

Právě informovanost chtějí lidé z Hluban zlepšit. Chtějí prosadit veřejné projednávání plánů na rozšíření těžby. I o tom jednali s ředitelem těžební společnosti Karolem Holubem.

„V podstatě je ukončeno posuzování vlivu na životní prostředí, bylo vydáno závazné stanovisko odborem životního prostředí krajského úřadu. V současnosti se připravují podklady pro navazující správní řízení – to bude probíhat na báňském úřadě v Mostě,“ shrnul Holub. Podle něj ale těžba nezačne dřív než za dva roky.

„Chceme veřejné projednání, aby měli dotčení lidé možnost ten proces ovlivnit,“ vysvětluje Leo Peterka. Proto také zakládá občanské sdružení.

„Chceme prosadit dvě zásadní věci – aby byla jasná doba té hornické těžby a doba toho dopadu na hlubanské občany, a také aby byly vyřešeny věci, týkající se životního prostředí. Snažíme se tady napravit to, co za nás mělo udělat město Podbořany,“ vysvětluje Peterka.

„My nejsme ten, kdo bude rozhodovat o otevření těžby kaolinu u Podbořan, to je v gesci Ústeckého kraje,“ reaguje starosta Podbořan Radek Reindl z ODS. Upozorňuje také, že se město Podbořany domluvilo s majitelem společnosti, že na své náklady postaví i obchvat Buškovic.

Buškovice to podle Uršuly Skřivánkové vítají: „Aby nám tam nešla prašnost, hluk. Abychom se prostě vyhnuli těm problémům, které by mohly nastat.“

Jednání o další těžbě kaolinu a možných kompenzacích budou pokračovat po novém roce.

Spustit audio

Související