Lidé v Úštěku na Litoměřicku nechtějí, aby v historickém centru města jezdily autobusy

16. květen 2013

Přes centrum Úštěka na Litoměřicku, které je městskou památkovou rezervací, by v budoucnu neměly jezdit autobusy. Není to ale jen kvůli památkám. Místní si stěžují na hluk i na to, že jim kvůli otřesům praskají domy.

Náměstím denně projíždí oběma směry celkem padesát autobusů. „Pořád nám tady drnčí okna," říká starší paní.

„Vzhledem k tomu, že jsem bydlela přímo na náměstí, tak vím, že tam je rámus,“ přidává se Marie Lepšíková.

Právě od lidí, co bydlí v blízkosti ulice 1. máje, která na náměstí vede, vzešel podnět, aby radnice něco s autobusy v centru města udělala.

„Oboustranná doprava je v této ulici neúnosná, protože je to centrum historického města," uvedl za petiční výbor Libor Uhlík. „Pokud jede autobus, tak se otřásají domy, a vím, že majitelé mají problémy, praskliny ve sklepě,“ dodal.

Město se podnětem vážně zabývá. Už i proto, že Úštěk, který je památkovou rezervací, stojí na pískovcovém ostrohu a skála není příliš stabilní. Například nedávno se musela v místě pod takzvanými Ptačími domky zpevňovat.

„Pracujeme na dvou alternativách. Jedna je kruhový objezd u hotelu Patriot, druhá je kruhový objezd u restaurace Nad Podloubím u takzvaného Kudlichova pomníku,“ naznačuje starosta z Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst Pavel Kundrát místa, kde by se autobusy mohly vyhnout centru města.

Záleží teď na jednání s dopravci, Ústeckým krajem i na postoji zastupitelstva. Záměr podporuje také Tomáš Hlaváček, obyvatel města a zároveň stavař, který se věnuje i opravám památek.

„Úštěk je opravdu velmi malé město. Před kamarády občas říkám, že má velikost mezi dvěma tramvajovými zastávkami v Praze. Není problém v Úštěku dojít na autobusové nádraží, které by mohlo vzniknout ať už u vlakového nádraží nebo u Sporthotelu," myslí si.

Průtah městem zmizel už v 70. letech výstavbou odbočky, jinak by asi centrum nestálo v takové podobě jako dnes. Autobusy zůstaly ale výjimkou.

„Dokud se nám nepovede autobusovou dopravu a vůbec dopravu na náměstí nějakým způsobem zregulovat, nebude možné smysluplně zachraňovat památky, které tu jsou,“ uzavírá starosta Úštěku.


Zvětšit mapu
autoři: Miroslav Zimmer , sib
Spustit audio