Lidé v severních Čechách mají nejvíc dluhů z celé republiky

13. leden 2015

Nesplacený dluh má v Ústeckém kraji zhruba každý osmý obyvatel. Takové jsou údaje jednoho z největších registrů v republice - sdružení Solus. Ústecký kraj spolu s Karlovarským vedou pomyslnou celorepublikovou tabulku zadluženosti.

Krajský soud musel vloni zřídit nové oddělení. Lidé ho totiž doslova zavalili žádostmi o oddlužení. Žádostí o oddlužení řešil vloni krajský soud přes dva tisíce. Tedy zhruba jednou tolik než rok předtím. Počet konkurzů firem přitom vzrostl jen nepatrně.

„Vzrůstající počet se objevuje zejména u osobních bankrotů – tedy u takzvaných oddlužení, nikoliv u firemních bankrotů, kterými byly konkurzy.“ potvrdila Irena Jeřábková, mluvčí krajského soudu.

Lidé dávají se při zpracování žádosti o oddlužení často obracejí na poradny pro dlužníky. Ty nabízejí svou pomoc zdarma.

„Do poradny chodí klienti převážně proto že chtějí vyhlásit osobní bankrot, neboli podat návrh na povolení oddlužení. My jim pomáháme s vypracováním toho návrhu.“ říká Magda Besedová z poradny pro lidi ve finanční tísni v Ústí nad Labem.

„Dalším problémem, který lidi často řeší, jsou exekuce, případně problém že si vzali půjčku od nějaké podvodné firmy.“ vysvětluje Magda Besedová.

Takzvané oddlužení má pomoci lidem, kteří se někdy z nějaké klukoviny v minulosti, často ale spíše vlivem okolností dostali do dluhových pastí.

Sousední Liberecký kraj je na tom jen o něco lépe než Ústecký. Dluhy po splatnosti tady má každý desátý obyvatel.

autor: ces
Spustit audio