Lidé v Roudnici čekají na dostavbu obchvatu města už desítky let

15. leden 2013

Ani letos nezačne dostavba silničního obchvatu v Roudnici nad Labem. Obyvatelé i řidiči na ni čekají už téměř čtyřicet let. Ústecký kraj, stejně jako předtím stát, nemá na stavbu peníze.

Loni se sice podařilo obchvat Roudnice zařadit do plánu výstavby a dořešit i výkupy pozemků, všechno ale nakonec zastavily problémy s evropskými dotacemi. Obchvat by přitom hodně odlehčil dopravě v přetíženém centru města.

Kraj nemá na dokončení peníze, proto počítal s evropskými dotacemi. „Ty jsou ovšem momentálně zmrazené, a proto akce v letošním plánu není.“ připomíná Magdalena Hanáčková.

Obchvat je mezi nedokončenými stavbami bezpochyby českým rekordmanem. Zažil změnu koncepcí i ministrů, jejich sliby i trable s výkupem pozemků. Přitom město potřebuje obchvat ještě víc než před třiceti lety.

„Záležitost se týká ozdravění centra, zkvalitnění dopravy i životního prostředí.“ tvrdí místostarosta za ODS Zdeněk Kubínek. Doprava město dusí. „Kolem půl třetí se tady nedá projít, je tu děsivý provoz.“ „Je to tady pořád ucpané,“ míní řidiči i obyvatelé města.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio