Lidé v Patokryjích se bouří proti záměru soukromé firmy rozšířit skladovací plochy

22. duben 2020 10:49

Někteří obyvatelé Patokryjí na Mostecku podepsali petici, ve které nesouhlasí se záměrem soukromé firmy rozšířit stávající skladové prostory.

Firma Vellerin je chce rozšířit v rámci svého pozemku blíže k obydlené části obce. Na nové ploše by měly stát velké přepravní kontejnery i jiný materiál. Lidé se obávají většího hluku, prašnosti i nárůstu dopravy na příjezdu do Patokryjí.

Rozšíření manipulační plochy v areálu Obrnice

„Docela často odtamtud slyším velký hluk. Tady kolem vesnice máme všude moc hezkou přírodu, a ty kontejnery nám zbytečně to hezké prostředí kazí,“ vysvětlila Eva Povová, proč podepsala petici proti rozšíření překladiště. Bydlí na svahu pod kopcem Zlatník a kontejnerové překladiště má ze zahrady jako na dlani.

Petici podepsala více než polovina ze 360 plnoletých obyvatel Patokryjí. Byla mezi nimi i Kateřina Drožová: „Ten hluk z areálu firmy se v poslední době zvýšil, a je už teď opravdu markantní. Neumím si proto představit, že by to tam bylo v budoucnu ještě rozšířené až směrem k rybníku. Změní se krajinný ráz té obce.“

Z plánů majitele pozemku není nadšený ani nezávislý starosta Patokryjí, Karel Řehák.

„Obec byla dost překvapená, když se to dozvěděla. Mysleli jsme si, že ty kontejnery jsou to poslední, co se tady bude dělat. A když jsme viděli tu plochu, která je asi dvaapůlkrát větší než tohle, tak nás to doslova posadilo. Vadí nám hluk i to, že se tak celý areál přiblíží až téměř k obci,“ shrnuje Řehák.

Obec je součástí povolovacího řízení. Možností, jak věc ovlivnit, ale podle starosty moc není: „Ty možnosti nejsou velké. Určitě to nedokážeme úplně zastavit, můžeme si tam ale nadiktovat nějaké podmínky.“

Zástupce společnosti Vellerin Luděk Loukota se nechtěl na mikrofon k věci vyjádřit s tím, že jeho záměr není v rozporu s územním plánem obce.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související