Lidé v Děčíně mají nově tři místa, kde se mohou nechat otestovat na koronavirus

3. únor 2021 15:07

V Děčíně už jsou tři místa, kde si mohou lidé nechat udělat testy na koronavirus. Kromě nemocnice, která spadá pod společnost Krajská zdravotní, mohou navštívit testovací místo soukromé laboratoře vedle zimního stadionu. Antigenní testy bude 3. února v Děčíně – Loubí dělat i praktický lékař ze Šluknova – o testování ho požádali sami pendleři.

Mobilní testovací místo u zimního stadionu zařídila laboratoř VIDIA-DIAGNOSTIKA.

„Cítili jsme, že je tu dlouhá čekací doba, proto jsme se vydali sem, do Děčína.Za pondělí a úterý jsme zvládli nějakých 120 testů za den – počítám jak antigenní, tak PCR testy,“ vysvětluje vedoucí děčínského testovacího místa Jan Svitavský.

Společnost si pronajala místo, na které umístila malou stavební buňku od zimního stadionu. Je na něj možné přijet autem – zdravotníci udělají test, aniž by musel člověk z auta vystoupit.

Čekání na testy je v Děčíně dlouhé. V nemocnici chybí personál

VIDIA-DIAGNOSTIKA se chopila příležitosti kvůli dlouhým čekacím dobám na testy v děčínské nemocnici.

Na tento problém upozornilo 2. února krizový štáb kraje i vedení města.

„Čekací doby na testy v děčínské nemocnici, jak na antigenní, tak na PCR, jsou velice dlouhé – třeba i týden nebo 10 dní,“ potvrzuje mluvčí města Luděk Stínil.

Krizový štáb kraje předal vedení města kontakt na soukromou laboratoř Prevedig, která by mohla v Děčíně posílit testovací kapacitu. Město se teď musí tak trochu postarat samo, kraj navyšovat testovací kapacity nemůže.

„My jsme to konzultovali s Krajskou zdravotní a bohužel, kvůli personálním kapacitám, není to možné v současnosti nějak navýšit. Další lidé nejsou a ti, kteří tam pracují, jsou po celém tři čtvrtě roce hodně vyčerpáni,“ říká mluvčí kraje Martin Volf.

Pomáhá i praktický lékař ze Šluknova

Poslední možností, jak se nechat otestovat, je dorazit 3. února do Děčína – Loubí. Tam bude před rodinným domem antigenní testy provádět bez objednání komukoliv od 16:00 do 17:00 praktický lékař ze Šluknova.

V neděli 7. února pak na tom samém místě testuje od 14:00 do 15:30.

Spustit audio

Související