Lidé stavěli na české a německé straně hranice po celý týden sněhuláky

20. únor 2021 14:49

Iniciativa Soboty pro sousedství tak chtěla vyjádřit strádání, které lidem přinášejí zavřené hranice. A nejen to.

„Chceme vyjádřit, že nám chybějí naši přátelé, příbuzní, sousedé, kolegové z práce. Holt místo nich stavíme ty sněhuláky a vzpomínáme na ně a dáváme najevo, že se těšíme, až nadejde dobrý čas a budeme se moci scházet,“ řekl ústecký germanista Jan Kvapil, který v Petrovicích na Ústecku s rodinou sněhuláka také postavil.

Skupina Soboty pro sousedství vznikla na jaře, kdy se poprvé kvůli pandemii zavřely hranice. Lidé stavěli sněhuláky na zahradách, balkonech, v parcích. Fotky i s krátkým poselstvím nebo příběhem se průběžně zveřejňují na facebooku a následně vznikne malá galerie. Týden strádajícího sousedství, jak pořadatelé akci nazvali, končí dnes, tedy v sobotu 20. února.

Cílem podle Kvapila je mimo jiné ukázat, že se lidem zapojeným do iniciativy nelíbí stigmatizace přeshraničních vztahů. „Na české i německé straně pozorujeme to, že třeba pendleři jsou vydávaní za ty, kteří za to (epidemii) můžou, nebo se odmítá zahraniční pomoc s odůvodněním, že si pomoc musíme sami. Je to taková nacionalistická rétorika a já má trošku strach, aby se nevytáhnul džin z lahve,“ uvedl Kvapil.

Sousedské vztahy do doby před pandemií byly podle Kvapila na takové úrovni, jako naposledy před druhou světovou válkou. Fungovaly tu spolky, vznikaly společné projekty.

Kvůli přísným protiepidemickým opatřením lidé stavěli sněhuláky samostatně a nesešlo se jich víc v Petrovicích ani dnes.

Spustit audio

Související