Lidé si stěžují na hluk z mosteckého autodromu. Doufají, že se situace v roce 2016 zlepší

30. prosinec 2015

Ticho a klid panují během zimy v blízkosti autodromu v Mostě. Majitelé domů žijící u závodního okruhu si ale letos stěžovali na nadměrný hluk. Do řešení situace se zapojilo i město. Autodrom proto slíbil, že příští rok začne hluk měřit. Motorky a auta překračující hlukovou normu se na okruh nedostanou.

Kvílení motorek a aut slyšeli obyvatelé domů v blízkosti mosteckého autodromu ještě v listopadu. Klid je od prosince, říká paní Jana, která má dům jen několik stovek metrů od závodní dráhy.

„Klid je. Třeba od toho 2. prosince, kdy jsem hrabala zahradu, oni už nejezdí od konce listopadu, že jo. Ale jinak v plánu mají pokračovat dál, není všem dnům konec,“ obává se paní Jana.

Podaří se od roku 2016 snížit hlučnost autodromu?

Závodní sezóna začne už na konci března. Podle mluvčího autodromu Jana Foukala chystá závodní okruh novinky, které by měly hluk snížit.

„Opatření se týká například přísnějšího limitu hluku pro formulové cestovní vozy, tak abychom splnili požadavky Federace automobilového sportu AMK ČR. Zavázali jsme se k pravidelnému individuálnímu měření hluku vybraných strojů při vjezdu na závodní dráhu. Plánujeme zakoupit dva měřicí přístroje, což nás vyjde na více než milion korun.“

Vozidlo, které podmínkám nevyhoví, bude vyloučeno z provozu a bude připuštěno na ovál až poté, co bude splňovat limity. Měření hluku jednotlivých vozidel bude snímat i webkamera. Výše uvedená opatření navrhlo autodromu město Most, které se od počátku snaží situaci řešit.

„Jednáme a jednáme intenzivně, mohu říct, že jsou ta jednání téměř každotýdenní. Dali jsme si dohromady nějaký soubor opatření, která bychom chtěli uvést v život. Věřím, že ke spokojenosti všech dojdeme k tomu, že nebudou porušovány zákonné limity hluku,“ doufá primátor Mostu za hnutí Severočeši Most Jan Paparega.

Lidé jsou ke slibům na změnu skeptičtí

Paní Jana ale slibům moc nevěří: „Akorát vím, že dávají investice do oprav vozovky, a že se budou zvyšovat rychlosti. Od toho si moc neslibuji, že se tedy sníží hluk. O protihlukové stěně ani ťuk.“

Mostecký autodrom zato nabídl bezplatný vstup na všechny akce po celý rok těm, kteří bydlí v jeho bezprostřední blízkosti. Nabídky zatím využilo 120 lidí. Paní Jana mezi nimi není.

„Asi pokračujeme dál v boji. Budeme se snažit to zviditelnit dál. Mně to připadá, že se asi moc nezmění.“

Na to, jestli má pravdu paní Jana, nebo jestli budou nová opatření autodromu něco platná, si budou muset lidé z okolí závodního okruhu počkat do letošního jara.

autor: Jan Beneš
Spustit audio