Liberecký kraj chystá na Lužické Nise protipovodňová opatření, v Andělské Hoře má vzniknout poldr

V povodí Lužické Nisy by měla vzniknout kaskáda protipovodňových opatření. Hejtmanství ji chce vybudovat ve spolupráci s Povodím Labe a obcemi v okolí toku. Stěžejní částí má být suchá nádrž, která by měla v budoucnu zabránit případným záplavám. Velké povodně byly na Lužické Nise naposledy před 11 lety.

Čtěte také

O společném postupu při výstavbě protipovodňových hrází podepsal kraj memorandum s Povodím Labe a šesti obcemi od Kryštofova Údolí po Hrádek nad Nisou. V Andělské Hoře má být obří suchá nádrž, takzvaný poldr, pro odklon povodňové vlny. Celkově by měla opatření stát jeden a půl miliardy korun a jejich výstavba se odhaduje zhruba na 15 let.

V rámci kaskády protipovodňových opatření by měly vzniknout menší přehrážky, a plánují se také úpravy koryta řeky v okolí obcí, kterými nebo podél kterých řeka teče; Chrastava, Hrádek nad Nisou, Chotyně, Kryštofovo Údolí, Bílý Kostel a Liberec. Obce se domluvily na spolupráci s Povodím Labe coby správcem toku.

V Andělské Hoře by měl vyrůst velký suchý poldr, tedy suchá nádrž, která může v případě normálního počasí sloužit jako rekreační zóna, například s cyklostezkami, a v případě velké vody zafunguje jako velký prostor pro záchyt záplavové vlny.

Opatření se zatím chystají, vše je v počáteční fázi. Projekt by měl vyjít zhruba na jeden a půl miliardy korun a podle vedení kraje jde o časový horizont, pokud jde o dostavbu, minimálně takových patnácti let.

Čtěte také

Protizáplavová opatření jsou na Lužické Nise už dlouhou dobu. Oblíbené turistické cíle, jsou totiž nejen hezkými místy, ale také právě bezpečnostními opatřeními. Prvním protipovodňovým dílem v regionu na Lužické Nise je jablonecká přehrada, více než 110 let stará. Dalšími takovými vodními díly, které slouží jako rekreační místo a zároveň jako překážka pro velkou vodu, jsou například přehrada na starém Harcově, přehrada Mlýnice u Nové Vsi, kam se lidé často chodí koupat, a také Fojtka v Mníšku.

Povodně bývají v Libereckém kraji nejen na Lužické Nise, ale i na Smědé a okolních tocích na Frýdlantsku. Nejhorší situace bývá ve Višňové, koryto řeky se tam vylévá velmi často a povodně se Višňové, respektive částem obce Předlánky a Poustka, nevyhnou téměř žádné léto. Ve Višňové se proto rozhodli postavit menší záchytný poldr, který je před dokončením.

Čtěte také

Tři zábrany už jsou hotové v Raspenavě, která také patří do záplavového území. Naposledy se tam velká voda prohnala v červnu 2020, to byly víkendové záplavy v Hejnicích a v Raspenavě, kde bývají problémy nejen s řekou Smědou, ale hlavně s jejími horskými přítoky Černým a Bílým potokem.

Spustit audio

Související