Liberecká univerzita a pražský IKEM nabízejí stážistům workshopy zaměřené na robotické systémy v medicíně

10. duben 2024 14:10

Jak ovládnout pomocí svalů robotickou protézu je jeden z úkolů, kterým se věnují i zahraniční účastníci stáže Technické univerzity v Liberci.

V rámci intenzivní stáže pro budoucí biomedicínské techniky se studenti programu Erasmus+ seznamují s využitím robotických systémů v medicíně

Ovládání robotické protézy pomocí impulzů ze svalů nebo simulace roboticky naváděné biopsie. To je malý výčet toho, čemu se v druhém dubnovém týdnu věnují někteří studenti v liberecké univerzitě. Ta nabízí v rámci programu Erasmus+ krátkou intenzivní stáž pro budoucí biomedicínské techniky z univerzit z Německa a Slovenska.

Společně s libereckými studenty Fakulty zdravotních studií absolvují workshopy zaměřené na robotické systémy v medicíně a asistivní technologie v medicíně.

„Studenti by si měli vyzkoušet některé technologie řízení motorů pro použití ve zdravotnictví, v řízení robotických rukou pomocí snímání aktivity svalů. Provádíme s nimi simulace roboticky naváděné biopsie,“ vysvětlil Tomáš Souček, který vyučuje na fakultě zdravotních studií a zároveň je i vedoucím projektu.

„Spolupracujeme také s fakultou mechatroniky a výzkumným centrem v IKEMu, kde si studenti mohou vyzkoušet zobrazování na výzkumné magnetické rezonanci. Ta patří mezi nejmodernější přístroje vůbec v Evropě a na světě,“ dodal.

„Tady máme workshop, kde se snažíme naprogramovat motion control systém tak, aby byl použitelný i v robotické rehabilitaci, popsal, co se děje v další učebně děkan fakulty mechatroniky Josef Černohorský.

„Stáž je perfektní šance pro studenty biomedicínské techniky nebo biomedicínského inženýrství, protože jsou během studia vázáni intenzivními praxemi v nemocničních zařízeních a nemůžou většinou vyjet na klasickou půlroční nebo roční stáž,“ upřesnil výhodu projektu mluvčí univerzity Radek Pirkl.

Se studenty a představiteli univerzity natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související