Liberecká koalice bude pokračovat bez ODS, zbylé strany jí vypověděly koaliční smlouvu

16. duben 2024 09:43

Zástupci stran liberecké radniční koalice v pondělí 15. dubna 2024 večer jednali o dalším postupu v souvislosti se zásahem policie v budovách magistrátu. Jedním z obviněných je bývalý náměstek primátora Petr Židek zvolený za ODS, v pondělí na svou funkci rezignoval.

Čtěte také

Starostové pro Liberecký kraj, Piráti a hnutí ANO 15. dubna večer vypověděli koaliční smlouvu ODS. Do konce období tak město Liberec povedou ve třech. S přijetím dalšího koaličního partnera nepočítají.

Z jedenácti členů rady byl z ODS jenom bývalý náměstek Petr Židek. V zastupitelstvu budou mít i ve třech nadále většinu. Všechna tři politická uskupení se zároveň shodla na tom, že je potřeba obnovit důvěru občanů ve vedení města.

Ze zákona bude mít zatím veškerou agendu po Petru Židkovi na starost primátor Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj. Bývalý náměstek Petr Židek měl na starost také majetkovou správu a sportovní infrastrukturu. O rozdělení veškerých pravomocí rozhodne zastupitelstvo.

Petr Židek nerezignoval na všechny své funkce. 15. dubna 2024 skončil ve funkci náměstka primátora města Liberce a člena rady, a také ve funkci předsedy dozorčí rady libereckého dopravního podniku. V zastupitelstvu města dál zůstává. Do vedení Liberce byl Petr Židek zvolený za ODS. Jeho členství ve straně ale Výkonná rada ODS zrušila v pátek 12. dubna.

Korupční kauzy v Liberci

Policie v úterý 9. dubna 2024 zasahovala ve dvou budovách libereckého magistrátu a taky v S toweru, kde sídlí společnost Syner Group. Celkem v případu obvinila osm lidí.

Kauza je rozdělena do tří větví. První z nich se týká oprav silnic v Liberci. Mezi obviněnými je i vedoucí odboru správy veřejného majetku Lukáš Hýbner a taky spolumajitel firmy Investing CZ Josef Nadrchal. Oba jsou ve vazbě.

Druhá část případu se týká bývalého náměstka Petra Židka, který je obviněný z přijímání úplatku a zneužití pravomocí úřední osoby. V této části je obviněný i předseda představenstva Syner Group a prezident Bílých Tygrů Liberec Petr Syrovátko. Podle médií měl Petra Židka úkolovat a uplácet, aby jednal ve prospěch jeho firmy.

Ve třetí části zatím policie nikoho neobvinila. Týkat by se měla Libereckého kraje a zakázky na stavbu solární elektrárny v Ralsku.

Spustit audio