Liberec oprašuje myšlenku využít letiště pro civilní dopravu

23. duben 2016

Z Liberce by mohli lidé běžně cestovat i letadly. Tuto myšlenku oprášila místní radnice. Letiště, které je dnes sice mezinárodní, ale neveřejné, by mohlo sloužit pro sousední průmyslovou zónu. Může ale podle vedení města oživit i turistiku.

V současné době je letiště bez pevné přistávací dráhy, je pouze travnaté, takže tam mohou přistávat jenom malá letadla. Musejí se ale ohlásit dvacet čtyři hodin předem a kvůli hluku a chybějícímu osvětlení mohou přistávat jen přes den. Podobně jen na tom letiště v Ústí nad Labem. Obě letiště by proto mohla spolupracovat, míní náměstek primátora pro technickou správu majetku města Tomáš Kysela z hnutí ANO: „Když se spojíme, tak budeme mít širší možnosti získat peníze na rozvoj."

Jen vybudování pevné přistávací dráhy by v Liberci podle odhadů zřejmě stálo dvě stě až tři sta milionů korun. Letiště by ale potřebovalo i lepší zázemí.

Liberecké letiště teď převážně využívá aeroklub pro výcvik a seznamovací lety, slouží i parašutistickému klubu, pro soukromá ultralehká letadla. Je tam základna pro vrtulník záchranné služby, slouží i Policii ČR. Liberec převzal letiště bezúplatně v roce 1992 s tím, že jeho provoz rozšíří. Ze všech záměrů zatím sešlo. Město se pokusilo ho i prodat, ale nepřihlásil se žádný vážný zájemce.

autor: ces | zdroj: ČTK
Spustit audio