Liana Drahová Vozárová – úspěšná československá krasobruslařka a trenérka, rodačka z Liberce

1. červen 2023

V Liberci se v roce 1953 narodila úspěšná československá krasobruslařka a trenérka Liana Drahová Vozárová.

První krůčky na bruslích dělala na zimním stadionu ve svém rodném městě. Pořádně ale až v Bratislavě, kam se její rodina přestěhovala.

V tamním Slovanu nejprve začínala závodit v páru s o 10 let starším Petrem Bartosiewiczem. Společně získali dva národní tituly.

Když v roce 1968 odjížděli na olympijské hry do Grenoblu, Drahové ještě nebylo patnáct let, tak musela dostat výjimku. Skončili dvanáctí. Desátí byli na mistrovství světa a osmí v Evropě.

Jenže Bartosiewicz se pak zranil a Drahová v šestnácti letech řešila, co dál. Vstoupila do kategorie jednotlivců, a skoro nikdo jí nevěřil. Měla prý technicky upjatý a nepříliš elegantní projev. V letech 1972 až 1975 ale vyhrála čtyřikrát za sebou mistrovství Československa.

Postupně se zlepšovala i na evropské úrovni, až se dostala do samotné špičky. Bronzová medaile ze Záhřebu v roce 1974 byla vyvrcholením její kariéry.

Na evropském šampionátu skončila ještě dvakrát čtvrtá a sedmé a deváté místo si odvezla z mistrovstvích světa.

Kariéru dobrovolně ukončila na vrcholu v roce 1975. Bylo jí pouhých 22 roků. Dlouholetá dřina jí ale způsobila ztrátu motivace.

Bartosiewicz ji lákal do lední revue, ona se ale nakonec vydala na trenérskou dráhu. Nejprve v Topoľčanech, Nitře a Bratislavě. Od roku 1995 žije a trénuje v rakouském Linci. Letos v dubnu oslavila kulaté sedmdesáté narozeniny.

autor: Milan Knotek
Spustit audio