Letošní žně v Ústeckém kraji skončily neobvykle brzy. Na polích ještě zůstává kukuřice nebo cukrová řepa

10. srpen 2022 13:56

Na rozhraní Žatecka a Chomutovska podle zemědělců v červenci napršelo jen dvacet litrů na metr čtvereční. Zapotřebí by ale bylo aspoň sto litrů. Polím chybí vláha. I proto letošní žně skončily rekordně brzo a třeba cukrová řepa usychá a neprosperuje. Kvůli suchu je ale úroda oproti loňsku zhruba poloviční.

„Ve správný rok by ta cukrová řepa měla mít chrást minimálně 3x takový, průměr krku té bulvy by měl být teď někde kolem 12 cm, ale má o 4 centimetry víc a zasychá,“ popisuje Jakub Bodnárik, ředitel Agrocomu Hrušovany u pole poblíž Lažan na rozhraní Chomutovska a Žatecka.

„V loňském roce chrást nám sahal určitě do výše kolen,“ dodává.

Teplo bez vydatného deště navíc prospívá hrabošům. Za první půl rok v téhle oblasti v souhrnu spadlo 160 litrů srážek na metr čtvereční.

„Červenec to nedohnal, v červenci tohoto roku zde máme srážkové úhrny na úrovni 20 litrů, kdežto ve srovnání s oblastí Slánska, tam mají ty úhrny někde na úrovni 120, 140 litrů,“ říká Jakub Bodnárik.

Teplo a sucho se odrazilo taky na rychlé sklizni obilí. Ztrátu na ozimých pšenicích odhaduje Jakub Bodnárik na 40 až 50 procent.

Po žních už má taky velká zemědělská společnost z Havraně u Mostu, která hospodaří na polích na Žatecku, Teplicku nebo Chomutovsku. Agronomem je Martin Vízek. Podle něj jsou letošní výnosy třetinové až poloviční.

Loni v téhle části Ústeckého kraje pršelo mnohem víc, žně končily až na přelomu srpna a září.

 

Spustit audio