Letošní žně protahuje deštivé počasí. Do mokrých polí kombajny nemůžou

3. srpen 2021 14:03

Letošní žně zemědělcům nekomplikuje horko a přemnožení hraboši jako loni, ale deštivé počasí. Kombajny do podmáčených polí nemůžou, takže kombajnéři prakticky denně celé dopoledne čekají, až obilí oschne. Je to i případ Bitozevsi na Lounsku.

Vlastně furt prší, že jo, ty sklizně jsou katastrofální tímhletím stylem, všechno to dlouho trvá, pole podmáčená,“ konstatuje kombajnér Jiří Sova při čištění jednoho ze tří kombajnů zemědělské společnosti z Bitozevsi a s kolegy čeká, až obilná pole proschnou.

Po bouřkách a prudkých deštích v polovině července obilí místy polehalo, což by se podle agronoma Jana Poura na výnosech nemělo odrazit. Zatím jsou oproti loňsku skoro dvojnásobné, kolem šesti tun z hektaru. „I na ležáku, když se dobře sklidí, člověk neprodělá, tam, kde to lehlo, většinou ta pšenice byla nádherná, urostlá,“ říká Jan Poura.

Letošní sklizeň má celkově zpoždění. Začala před měsícem a sklizena je asi čtvrtina polí.

„Na to, že je začátek srpna, tak loni jsme sklízeli deset dní a tisíc hektarů jsme měli sklizených. Letos máme zhruba 240 hektarů a zbývá nám ještě 700, takže když neprší, tak třeba vyjíždíme v deset, v jedenáct hodin, někdy taky ve tři, ve čtyři odpoledne podle toho, jak to počasí je, nebo není,“ popisuje Jan Poura a dodává „Vlastně máme za půl roku víc srážek než za celý loňský rok. Co se týká vody, jsme spokojení, na ostatní plodiny, ale teď při té sklizni bychom potřebovali pár dní hezky.“

Společnost hospodaří na patnácti stech hektarech, z toho má devět set hektarů obilovin a pak hlavně kukuřici a slunečnici.

Spustit audio