Letošní žně poznamenalo deštivé léto. Sklizeň trvala déle a výnos někde snížily i plísně a houbové choroby

9. září 2021 08:43

Žně v Ústeckém kraji končí. Sklizeň letos protáhlo deštivé léto. S úrodou obilí jsou zemědělci vesměs spokojeni, ale u třeba u řepky očekávali vyšší výnosy. Ze strnišť v okolí Peruci na Lounsku už traktory svážejí balíky slámy a začínají s podzimními pracemi.

„Teď skládám balíky na odvoz z pole, aby se mohly uskladnit a zůstaly suché,“ popisuje Josef Bednárek, zatím co obsluhuje multifunkční manipulátor, kterým nakládá a převáží připravené balíky pšeničné slámy na sklizeném poli u Černochova.

Letošní žně protáhly prázdninové deště. Podle předsedy Zemědělského družstva Peruc, Tomáše Jonáše, se do rozmoklých polí dlouho nedostaly kombajny a obilí ztrácelo na kvalitě.

 „Ta potravinářská kvalita strašně rychle z té pšenice mizí. To samé má i jarní ječmen. Začínají se tam pak objevovat plísně, které ty sladaři nemají rádi. Vznikají z toho pak krmné obiloviny,“ popisuje Jonáš.

S výnosy obilovin je on osobně spokojený. To ale neplatí u všech zemědělců. Ani třeba u řepky, kterou kvůli deštivému létu napadly houbové choroby.

„Ta zemědělská veřejnost je z těch žní zklamaná – čekalo se víc, hlavně u řepek. Tam ty porosty vypadaly hodně nadějně, a pak zklamaly,“ potvrzuje Jonáš.

Teď už se rozjely podzimní práce. Oproti předchozím letům, kdy bylo sklizeno třeba o měsíc dřív, je na ně méně času.

„Prosíváme řepku, probíhají podmítky a příprava pro setí pšenice, které začne někdy kolem 20. září,“ dodává Jonáš.

Také další společnost, která v okolí hospodaří, Agroteam Černochov, už začala s posklizňovými pracemi.

„Teď se většinou dělá příprava – orba a takové ty práce před setím, což je i hnojení, aby se do půdy dostaly živiny. Letošní žně pro nás byly komplikovanější – jak častěji pršelo, tak to bylo náročnější. Každá chvíle sucha byla pro nás cenná,“ popisuje traktorista Dušan Volráb.

Další místní plodinou je cukrová řepa. Její sklizeň zemědělci plánují zhruba za měsíc.

Spustit audio

Související