Letošní úroda vína ve Velkých Žernosekách vypadá nadějně, místy ji ale ničí divoká zvěř

6. září 2022 14:01

Úroda hroznů vypadá letos na Litoměřicku příznivě. Hrozny jsou sice menší, ale cukernatější. Čeho se vinaři obávají, to je možné deštivé počasí. To by mohlo slibnou úrodu ohrozit. Kromě počasí některé vinaře trápí i přemnožená divoká zvěř.

Jako jedni z mála suché a teplé léto vítají vinaři – jedním z nich je i Aleš Svatoš, který pěstuje víno ve Velkých Žernosekách už 12 let.

„Máme za sebou první keř, teď už nám jich zbývá obrat jen 14 999,“ vtipkuje na začátku sklizně Svatoš.

Na svých víc než čtyřhektarových vinících pěstuje tři odrůdy vína, nejčastější je Müller Thurgau.

Vinaři na Litoměřicku začali se sklizní

„Levou rukou chytnu a pravou stříhám. Ještě k hroznu vždy čichnu, jestli z něj nejde nějaký plesnivý či zkvašený zápach,“ popisuje Michaela Teplá, která rodině Svatošových přijela pomoc se sklizní.

Na zdejších vinicích začínají podle Aleše Svatoše o něco dřív než vinaři v okolí: „Na sekty potřebujeme dobrou kyselost a méně alkoholu – teď je to ideální okamžik,“ vysvětluje vinař.

Vinaři si úrodu pochvalují a doufají, že nezaprší

Nejen Svatošovi si letošní sezónu pochvalují. Nadějně vidí sklizeň i Karel Stejskal, který na Litoměřicku vyrábí nanovína. Obává se ale deštivého počasí: „To počasí bylo sušší, ty hrozny jsou menší, není tam tolik vody. Kdyby teď zapršelo, může se stát, že ty bobule naberou rychle vodu a začnou praskat,“ vysvětluje.

Přesně takový byl podle sběračky Zuzany Burianové loňský rok. Chladný a deštivý: „Loni hodně pršelo, tak některé ty hrozny zplesnivěly. Ten sběr se pak promění v takovou nutnost. Tohle, co je letos, to je radost.“

Kromě počasí bojují vinaři také s přemnoženou divokou zvěří. „Ty vinice musíte oplotit, to je další náklad, který je nějakým způsobem kalkulovaný v té ceně. Jinak bychom neměli úrodu – jeden rok jsme přišli až o polovinu hroznů,“ shrnuje Svatoš.

Každý rok ze zdejšího  vinařství Porta Bohemica míří k zákazníkům až 10 000 láhví naturálního vína. Většina putuje do New Yorku, Montrealu nebo Paříže.

Spustit audio

Související