Letošní hnízdění sokolů na komíně čížkovické cementárny se nevydařilo. Dva sokoli uhynuli

3. červen 2023 09:23

V areálu čížkovické cementárny více než 10 let hnízdí sokoli. Ke svému hnízdění si vybrali nejvyšší bod, a to samotný vrchol 120 metrů vysokého komína. Během poslední kontroly ornitologa byla v hnízdě dvě vajíčka. Při dalším výstupu už se měla kroužkovat mláďata. Teď ornitologové našli dva uhynulé sokoly a tři nevylíhlá vejce.

Častou kořistí jsou ptáci různých velikostí, které loví v letu, někdy i netopýři

„Sokol je takový specialista, jeho majoritní jeho kořistí jsou ptáci různých velikostí, které loví v letu, zaživa, ty průmyslové areály jsou v noci často pěkně osvícené, tak sokoli zde dokáží lovit i v noci za toho umělého osvětlení a není vzácné, že najdeme i úlovky netopýrů,“ říká ornitolog Michal Porteš.

Už cestou na vrchol je podle ornitologa něco v nepořádku, normálně by totiž sokolí pár létal kolem nás a varoval nás před vstupem k jejich hnízdu.

„ Když jsme vylezli sem na ochoz, kde je budka, kde převážně hnízdí ten sokolí pár, tak jsem zjistil, že v budce jsou stále vejce, ale je evidentní, že jsou zastydlá a že nedošlo k vylíhnutí. Aby toho nebylo málo, tak vtom meziochozu jsme opět našli uhynulého sokola. Příčinu úhynu samozřejmě teď nevíme, může jich být jich mnoho,“ vykládá Michal Porteš.

Podle ornitologa mohlo jít o výsledek souboje s dalšími sokoly, kteří chtěli obsadit budku na nižším ochozu komínu, a vyloučit nelze ani úhyn v důsledku onemocnění.

„Letos jsme měli několik takových případů, kdy jsme našli uhynulá mláďata v budce nebo i uhynulé dospělé sokoly a později jsme u některých z nich potvrdili ptačí chřipku,“ vysvětluje Michal Porteš.

V Čížkovické cementárně mají sokoli své budky už od roku 2012, za tu dobu se tu vylíhlo už 15 mláďat.

 

Spustit audio