Letošní duben je bohatý na vláhu a to je pro houby terno, pochvaluje si mykolog
Po dlouhé zimě se nedočkaví houbaři vydávají na svůj první jarní sběr. Pokud teplejší počasí dovolí, můžou si pochutnat na výborné smetanové omáčce z hub, zvaných kačenky. Jak vypadají, kde je nejčastěji najdeme, nejenom to probereme se zkušeným mykologem, panem Zdeňkem Peldou, který nás seznámí s dalšími jedlými houbami, které můžeme najít i na zahradě.
Pan Pelda s sebou vzal i kačenku českou, podívejte se, jak vypadá, a poslechněte si, jak ji nejlépe v kuchyni upravit. Jaké další houby můžeme v jarních měsících najít v lese i na zahradě? Mají se sbírat houby, které prošly mrazem? A jak různé houby voní?
Související
-
Počasí houbám přeje, najdete je i na sídlišti
Deštivé a teplé počasí posledních dní podporuje růst hub. Hřibovité houby rostou v Libereckém kraji v lesích, další druhy, například růžovky, dokonce i ve městech.
-
Nevšední houby kuriózních názvů: Slizák a slizečka
Naše objevování neobvyklých hub zakončíme dvěma druhy hub s poněkud odpudivými názvy. Slizáky a slizečky představil Davidu Hamrovi liberecký mykolog Zdeněk Pelda.
-
Houby na talíř prostě patří. Zacházejte s nimi jako s masem
Taky máte takovou radost, když při ranní procházce lesem objevíte schoulenou rodinku zdravých křemenáčů? A což teprve pravého hřiba!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.