Leopold Pölzl – antifašista a předválečný starosta Ústí nad Labem

6. červen 2023

Velkou osobností města Ústí nad Labem je jeho předválečný starosta a antifašista Leopold Pölzl. Narodil se v Rakousku a od roku 1913 stál v čele ústecké sociální demokracie.

Starostou města byl dvakrát – nejprve ve dvacátých, později ve třicátých letech. Pracoval také jako novinář a angažoval se v protifašistickém hnutí.

Jako komunální politik získával pro město výhodné úvěry a podporoval rozsáhlou výstavbu komunálních bytů. Na Labi byly zřízeny lázně, vznikl městský park a většina budov v centru byla napojena na dálkové vytápění.

V roce 1936 otevíral Pölzl nový most přes Labe, pojmenovaný po prezidentu Benešovi.

V komunálních volbách v roce 1938 získal starostovské křeslo nacista Richard Tauche a Pölzelovi nastaly zlé časy. Jeho dcera byla poslána do koncentračního tábora a on sám se ocitl pod bedlivým dohledem tajné služby. Henleinovci ho dokonce unesli z jeho bytu, vláčeli ulicemi a kamenovali. Život mu zachránilo náhodné zatčení příslušníkem gestapa.

Pölzelovo jméno nesla v závěru druhé světové války podzemní odbojová skupina německých antifašistů, která provedla několik sabotáží.

Nemocný Pölzl byl v roce 1944 hospitalizován a zemřel na selhání srdce. Svědci ale uvádějí, že ho měla zavraždit zdravotní sestra, zřejmě nacistka, která mu způsobila krevní embolii.

Leopold Pölzl má na budově ústeckého magistrátu pamětní desku.

autor: Milan Knotek
Spustit audio