Legrace se dá udělat ze všeho, říká komik Josef Náhlovský

19. duben 2021

Josef Alois Náhlovský je původním povoláním učitel českého jazyka. Známý je ale především jako herec a komik, který si na způsob hloupého Honzy hravě poradí ve svých výstupech s každou nástrahou a problémem.

Největší lekcí pro herce, baviče a historika Josefa Náhlovského byla hudební skupina Fešáci. „U Fešáků jsem byl dvanáct, možná čtrnáct let. Petr Novotný mně i Josefu Mladému dal tenkrát opravdovou školu,“ říká komik a přidává další vzpomínku. „Petr Novotný je podle mě nedoceněný bavič. On a Vladimír Menšík jako jediní zvládli sami táhnout Silvestra. Petr Novotný ho natočil například třikrát za sebou, celkově předvedl šedesát výstupů s pointou. Takový počet bychom ani s Karlem Šípem nedali dohromady,“ směje se Josef Náhlovský.

S Karlem Šípem spolupracuje již šestnáctý rok. Momentálně se s ním potkává v pořadu Minipárty. Kromě letitého přátelství je spolu pojí společné zájmy, mezi které patří fotbal, tenis a politika. „Svá jevištní vystoupení si každý z nás píše sám. Když jsme ale spolu vystupovali v televizi, tak je většinou psal Karel sám,“ vysvětluje Josef Náhlovský.

Josef Mladý byl „rozpracovávač“

Na jevišti bylo Josefu Náhlovskému nejlépe s Josefem Mladým. I přes malé hádky zůstali nejen kolegy, ale především celoživotními kamarády. „Vyváděli jsme spolu velké srandičky. Jako profíci jsme spolu pracovali třicet sedm let, po kterých následovaly tři roky amatérského hraní. Měli jsme například takovou specialitu, které jsme říkali program pro kapely do šatny. Byly to připravené scénky, které měly jediný cíl, a to pobavit kapely před vystoupením,“ vzpomíná Josef Náhlovský.

Během spolupráce s Josefem Mladým zastával Josef Náhlovský roli autora psaného textu. Režisérem a „rozpracovávačem“ tématu byl Josef Mladý. „Pepa měl zvláštní typ suchého a sarkastického humoru. Jako člověk byl ale velice hodný, nezákeřný a obětavý,“ vzpomíná Josef Náhlovský na svého dlouholetého profesního partnera.

Jevištní i televizní scénky mohly často vyvolávat pocit jakési bezprostřednosti. „Hodně věcí jsme měli nacvičených, v tom jsme byli opravdu profesionálové. V improvizaci jako takovou věřím, ale vždy musí mít člověk připravenou nějakou tutovku, jistotu, která vždy zabere. Občas se ale opravdu naskytla příležitost zaimprovizovat,“ říká bavič.

Humor unese všechno

„Humor by neměl být tabuizován, legrace se dá udělat ze všeho, i ze smrti. Musíme ale vždy udržet nějakou úroveň,“ míní Josef Náhlovský. „V dnešním humoru se trochu odráží americký vzor. Časté jsou stand up comedy, kdy se komik postaví před publikum a prezentuje se, pravé americké provedení to ale není,“ říká komik.

Oblíbeným typem humoru Josefa Náhlovského je filmová dvojice Laurel a Hardy, nepohrdne však ani britskou komediální skupinou Monty Python. V záznamu pořadu se navíc dozvíte, jaké vzpomínky má na zpěváka Karla Gotta.

Spustit audio