Legendární Ford Mustang Františka Koudelky. Chtěl ho koupit herec Josef Dvořák

28. leden 2017

Ford Mustang se objevil hned v několika různých filmech. Nejznámější roli měl v komedii Oldřicha Lipského Jáchyme, hoď ho do stroje!

Určitě si vzpomínáte na slavnou scénu, ve které za volantem růžového amerického kabrioletu pelášil herec Luděk Sobota na zámek Konopiště. V jednu chvíli ukazovala ručička tachometru rychlost okolo 220 km/h. To auto bylo zkrátka zázrak. A pořád je. Aspoň mezi sběrateli.

Ten filmový ale kromě hracího zařízení, které do auta naistalovali filmoví rekvizitáři, žádný elegán nebyl. „Tehdy jsem neměl žádnej auťák a sháněl něco. No a tenhle Mustang měl bláznivou růžovou barvu. Říkal jsem si: Čoveče, musíš se seznámit s majitelem a koupit to,“ vzpomíná Josef Dvořák.

Herec ve filmu ztvárnil automechanika Béďu Hudečka a sám se automechanikem vyučil. „Protože jsme Mustanga měli v dílně na jámě, bylo mi při pohledu zespoda jasný, že je to dokonalá past.“ I filmový štáb se prý obával, aby Ford Mustang posloužil pro všechny potřebné scény. Nakonec se to povedlo.

autor: Adam Kebrt
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.