Ledové kostky s barevnými květy budou ozdobou vašich prázdninových koktejlů
Prázdniny jsou podle autorky květinových kuchařek Jany Vlkové obdobím, kdy se na jedlé kvítí můžeme vydat spolu s dětmi. Sběr a zpracování květů si děvčata i kluci ponesou v paměti jako nevšední letní zážitek.
„Louky už jsou posečené, takže budeme sbírat to, co dá zahrada. Sedmikrásky, to jsou úplně nejlepší rostliny pro děti, protože ty si nikdo s ničím nesplete. Chrpy se výborně hodí, také jakožto takové jednoznačné květiny. Anebo jestli má někdo na zahradě měsíčky, i ty jsou bezpečné pro děti,“ vyjmenovává Jana Vlková.
To nejjednodušší, co zároveň bude děti bavit, je naskládat nasbírané kytičky do tvořítek na led a ve vodě je nechat zamrznout. „Zdá se to jednoduché, ale ono to vyžaduje trochu zručnosti a malým dětem to bude tříbit jemnou motoriku, protože ta kvítka je třeba nastrkat do vody, aby se potopila,“ těší se propagátorka kytek k jídlu.
Ozdobné kostky ledu pak můžeme přidávat do letních limonád a koktejlů, pro nás s kapkou alkoholu, pro děti nealkoholických.
Jogurtový koktejl
Suroviny na 2 sklenice:
50 g mladých listů jedlých rostlin (pampeliška, lebeda, svízel, podle sezóny)
8 lžic jogurtu
10 ml mléka
1 lžička domácí rybízové marmelády bez peciček
Postup:
Čerstvé listy opereme a nakrájíme nebo nastříháme.
Všechny ingredience dobře promícháme, můžeme i v mixéru.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.