Lazaňové pěstování cibulovin zajistí kvetoucí záhon po dobu osmi týdnů

28. listopad 2019

Soustavně kvetoucí narcisy, krokusy a tulipány po dobu šesti až osmi týdnů. Že je to nemožné? Díky lazaňovému pěstování cibulovin prodloužíte dobu kvetení svého záhonu až na dva měsíce.

Představovat lasagne asi není potřeba. Pláty těstovin, proložené směsí z mletého masa a zalité bešamelem zná asi úplně každý. Slyšeli jste ale někdy pojem lazaňové pěstování? Jedná se o pěstování cibulovin ve vrstvách tak, abychom dosáhli co nejdelšího jarního efektu kvetení.

„V podstatě jde o to dát do spodních vrstev cibuloviny, které vykvétají nejpozději, jsou nejmohutnější a mají sílu prorůst další vrstvy, které jsou nad nimi,“ říká zahradník Pavel Chlouba. „Jsou to zejména vysoké druhy tulipánů, vysoké druhy narcisů, pozdní odrůdy, které rozkvétají od konce dubna do začátku června. Následuje další vrstva, tentokrát středně vysokých druhů, a jako poslední se zasadí sněženky, krokusy, hyacinty nebo bledule,“ doplňuje.

K výsadbě jsou ideální lehčí půdy. Pokud jí na zahradě nemáte, vytvořte si výsadbovou směs ze substrátu, písku, listovky. Pak si vytvořte hlubší jámu, do které střídejte vrstvy půdní směsi a cibulovin.

Spustit audio