Lávka v Radonicích nad Ohří se nejspíš bourat nebude, odborníci navrhli způsob její záchrany

6. únor 2020 14:09

Lávka v Radonicích nad Ohří na Lounsku má šanci na záchranu. Most přes řeku Ohři prozkoumali odborníci z Ústavu betonových a zděných konstrukcí Vysokého učení technického v Brně a navrhli opravu. Vedení Peruce, pod kterou Radonice patří, to vítá. Počítá s tím, že díky tomu ušetří. Na bourání a stavbu nového mostu totiž peníze nemá.

Technici z Brna lávku v Radonicích zkoumali ze spodu – ze speciální konstrukce, kterou na most zavěsili.

„Slezli to po žebříku, endoskopem to navrtali, endoskopem a kamerou se do toho dívali a viděli, co tam je. Vidíte pak ty krápníky, že ta voda protéká skrz,“ objasňuje místostarosta Peruci Jan Vnouček.

Most tvoří ocelová lana, na která jsou navlečeny betonové dílce. Na nich pak je vrstva asfaltu. Beton, který lana obaluje, nevydržel a ocel prorezla.

Lávka by se měla pro pěší brzy otevřít

Peruc zaplatila diagnostiku za půl milionů korun. Teď čeká na závěrečnou zprávu, která by povolila lávku opět otevřít. Alespoň pro pěší.

„Z těch dílčích zpráv vyplývá, že je ta lávka opravitelná, a že je jí možné za nějakých podmínek nějaký čas provozovat pro pěší, než by se opravila. Pod tu lávku umístí systém lan, zalitých do betonu – takhle by ta lávka měla vydržet další desetiletí bez problému,“ dodává Vnouček.

Lávka je spojkou do protější chatové osady, pro Radonické také zkratkou do okolních obcí nebo pro cestu do Mostu. Teď musejí přes Louny.

Lávka je součástí cyklostezky a turistické trasy. První přívoz tady fungoval od roku 1710, 80 let poté stál první most. Tento, z roku 1984, už je v pořadí čtvrtý.

Spustit audio

Související