Láďa Hruška drží detoxikační kúru. Chuť na sladké zahání zdravými moučníky vlastní výroby

„Nepiju, škrtl jsem z jídelníčku lepek, cukr a tak,“ prozradil autor levných kuchařských receptů Láďa Hruška. Na leden si totiž naordinoval detoxikační kúru.

„Po třech týdnech už mě ale honila chuť na sladké, tak jsem alespoň upekl něco zdravého.“ Šlo o koláč ze sterilované cizrny, slazený stévií, který přivezl k nám do rádia na ochutnání – byl vážně moc dobrý.

„Původně je to recept na čokoládové brownies z červených fazolí, jenže já na ty čokoládové moučníky moc nejsem. Tak jsem tam místo čokolády dal kokos a místo fazolí cizrnu,“ sypal z rukávu recept. Nikoho tak nenechal na pochybách, že v kuchyni se cítí jako doma.

V Českém rozhlase Sever ho čekalo vřelé přivítání

Odborník na levné recepty se z něj stal vlastně náhodou. Televize chtěla mít ve zpravodajství něco neobvyklého. Tak přišel třeba k reportáži, ve které řešil, jestli namazaný chléb spadne vždycky namazanou stranou na zem.

Odtud už byl jen krůček k vaření z kůžiček a podobných zvláštních, a přitom levných, surovin. „Každý recept, který někde zveřejním, nejdřív vyzkouším. A opravdu si myslím, že i levné jídlo může být dobré,“ říká autor legendární kuchařky, která vzbudila u veřejnosti obrovský zájem, mezi kuchaři ale zvedla vlnu nevole.

Dnes už se vzděláním učitel neomezuje jen na kuchyň. Rozšířil své pole působnosti a hledá i staré dobré české kutily. Poslechněte si celý rozhovor s ním z přiloženého audiozáznamu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.