Kytlické chutney, smrkový sirup i džem získaly ochrannou známku Regionální potravina Českosaského Švýcarska

S cibulovým chutney, nebo jak říká cibulovkou, vyhrál Petr Psota první místo v soutěži Regionální potravina Ústeckého kraje.

Do cibulovky přidává hřebíček, římský kmín, vinný ocet a cibuli – toť vše. Je tepelně zpracovaná, proto vydrží roky. Je to proto, že suroviny se promíchané spolu vaří několik hodin. To chutney činí prakticky nezkazitelným. Oblibu si získává i další jeho produkt – čatní z červené řepy.

Petr Psota vyrábí také pečené čaje nebo pesta ze sušeného česneku i sušených rajčat, a také rajčata v oleji.

Džem nabízí například jahodový, meruňkový, broskvový s vanilkou a s brendy nebo višňový. Ochrannou značku Regionální produkt Českosaského Švýcarska ale získala příchuť švestka s aronií a s brendy.

Oblíbenost si získaly i Petrovy sirupy – ochrannou známku Regionální potravina Českosaského Švýcarska získal tužebníkový sirup a sirup z mladých smrkových výhonků.

Tužebník sbírá Petr Psota přímo v okolí svého domu v kytlických lesích. Na sirup z jehličí pak získal recept od svého oblíbeného bylináře Pavla Váni.

Spustit audio