Kysané zelí je oblíbenou potravinou už stovky let. Obsahuje vitamin C a jedlo se i několikrát týdně
Jen co přišel podzimní čas, nakládaly naše babičky zelí. Strouhaly, krájely, přidávaly cibuli, kmín, sůl a někdy i jablíčka.
Škopík vlastnoručně připraveného kysaného zelí nesměl chybět v žádné chalupě. Jedli ho bohatí i chudí a na stole bývalo pravidelně. V zimě i několikrát týdně. A není se čemu divit. Kysané zelí je levné a zdravé. Je skvělým zdrojem vitamínu C, snižuje cholesterol, krevní tlak, hladinu cukru v krvi a dokonce zahání únavu.
Do výčtu jeho pozitivních vlivů na lidský organismus můžeme přidat také to, že je dobré pro naše srdce, pomáhá v boji proti zánětům v těle a odvodňuje. Jak by se dnes řeklo, kysané zelí patří mezi superpotraviny.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka