Kvůli zřícené opěrné zdi u zámku v Děčíně obvinili policisté dvě osoby

28. listopad 2019

Děčínští policisté obvinili dvě osoby z obecného ohrožení z nedbalosti kvůli zřícení opěrné zdi u zámecké sýpky v Děčíně. Ta se sesunula na začátku letošního roku.

Z objektu sýpky musela policie nakrátko evakuovat studenty, budova totiž slouží jako ubytovna.

Trestní oznámení na neznámého pachatele podalo krátce po události město. To si také nechalo vypracovat posudek, který říká, že celá stavba byla vystavěná už od začátku nesprávně.

Už samotný projekt byl podle primátora Jaroslava Hroudy z hnutí ANO velmi špatně udělaný a nepočítal se zátěží, které je zeď vystavená. Podpírá totiž prostranství, které je přístupovou cestou do jižních zahrad zámku. Město jí tak nemohlo letos vůbec využívat.

Miloš Náprstek, jednatel společnosti, která zeď stavěla, vinu odmítá. Firma také neuznala reklamaci – chyba byla prý na straně projektové dokumentace, které neměla společnost sebemenší důvod nevěřit a zeď vystavěla tak, jak bylo v projektu.

V současné době je už prý projekt na opěrnou zeď přepracovaný a byla do něj přidána žebra pro zlepšení statiky.

Vedení města na nedávné tiskové konferenci také potvrdilo, že by chtělo dát zeď co nejdříve do pořádku a vynaložené peníze na její opravu pak vymáhat po viníkovi.

Spustit audio

Související