Kvůli vysychání starých studní je velký zájem o hlubinné vrty na vodu. Lidé ale na ně často musejí čekat

20. červen 2022 14:32

Stále víc domácností čerpá vodu z vlastního hlubinného vrtu. Staré studny totiž kvůli počasí vysychají a firmy, které se touhle činností zabývají, tak mají plné ruce práce. Tři vrty si objednala i Krásná Lípa na Děčínsku. Město ale musí počkat, až na něj přijde řada.

Rudolf Henschel se vrty zabývá hlavně v oblasti Šluknovského výběžku. „Vrtnou soupravu vozíme na pásech. Máme tam naftový motor, který pohání hydrauliku a celou tu mašinu. Práci máme stále, už teď máme objednávky někdy do září,“ přiznává.

V minulosti pracoval zhruba na 30 vrtech ročně. „Teď ale, když byly ty sucha, jsme se blížili ke stovce,“ dodává.

V roce 2019 začala platit novela vodního zákona. Skončilo tak nelegální vrtání studní – nyní je potřeba mít k vrtu mimo dalších věcí i posudek hydrologa.

„Mám posledních několik let opravdu hodně práce,“ potvrzuje hydrogeoložka Beatrice Patzeltová a pokračuje: „Určitě se to hodně zintenzivnilo od roku 2019, kdy bylo veliké sucho a lidem začaly masivně vysychat kopané studny.“

Krásná Lípa má objednané tři hlubinné vrty

Na svoje tři vrty si teď kvůli velkému zájmu o služby vrtařů musí počkat i Krásná Lípa na Děčínsku.

„Máme vybraného dodavatele. Zahájení prací předpokládáme někdy koncem prázdnin, a to kvůli nedostatku kapacit těch společností, které umějí vrty vyvrtat. Věřím ale, že to budeme mít letos hotové,“ potvrzuje nezávislý starosta Jan Kolář.

Město se rozhodlo kvůli velkému suchu v okrajových částech, kam nevede veřejný vodovod, nechat zhotovit čtyři odběrná místa pro veřejnost, aby do nich nemusela zajíždět hasičská cisterna, když tam lidem vyschnou studny.

Městské vrty už si pořídili také například v Jiřetíně pod Jedlovou, Jiříkově nebo Benešově nad Ploučnicí.

Spustit audio

Související