Kvůli suchu nemohou jezdit lodě po Labi z Ústí nad Labem do Německa

1. červenec 2019 14:11

Na sucho a nízkou hladinu vody si v posledních letech musejí zvykat i rejdaři. Lodě nemůžou jezdit po Labi z Ústí do Německa. Omezuje to i turistické linky placené Ústeckým krajem.

Rejdaři mohou Labe využívat jen velmi omezeně – spolumajitel firmy „Evropská lodní doprava“ Lukáš Hradský popsal situaci, kdy zákazník potřebuje odvézt velký náklad z Lovosic – loď, která pro něj z Německa přijela, ale musela zůstat v Děčíně. Kvůli nízkým stavům vody se nedostane ani do Lovosic, ani zpět.

Loni nemohly nákladní lodě podle Hradského takto jezdit 8 měsíců. I tak ale má podle něj tento způsob obživy smysl.

Nejezdí ani některé turistické linky

Kvůli nízké hladině nejezdí lodní linka do Hřenska, a to už od 5. června – zpočátku výpadek nahrazovaly autobusy, ty ale kraj podle Magdaleny Fraňkové z krajského úřadu kvůli nezájmu lidí také zrušil.

Loď Poseidon na Labi (ilustr. obr.)

Lodě se do Ústí nad Labem dostanou ke zdymadlům, od nich směrem na Děčín se už plout nedá. Kdo by se tedy chtěl svézt do Roudnice nad Labem nebo Litoměřic, musí nasednout až tam.

Původně jízdní řád počítal s nástupem v centru Ústí nad Labem, kam se ale lodě nedostanou. I mezi přístavem v centru a tím u zdymadel ale jezdí podle Fraňkové náhradní autobusy.

Podrobný jízdní řád turistických lodních linek najdete na webu Ústeckého kraje v sekci Doprava.

Spustit audio

Související