Kvůli skládce v Libčevsi se snesla ostrá kritika na lounského starostu

22. duben 2006

Na hlavu lounského starosty se kvůli odpadu v Libčevsi snesla zdrcující kritika z řad vládní koalice. Lounská radnice měla být aktivnější při likvidaci nelegální skládky, zaznívá z vládních míst. Při své včerejší návštěvě obce nešetřil ostrými slovy na adresu starosty Jana Kernera z ODS ani premiér Jiří Paroubek.

Jde už o druhou kritiku lounského starosty za poslední tři dny. Ve středu Jana Kernera kritizoval ministr životního prostředí Libor Ambrozek, nyní se k němu přidal i premiér Paroubek.

"Začátkem tohoto měsíce jednali pánové z ministerstva životního prostředí a také ministerstva financí se starostou Loun, který má určité povinnosti k této obci. Z mně nepochopitelných důvodů ta nabídka finanční výpomoci Lounům k řešení odvozu odpadů na mezidepony nebyla panem starostou akceptována. Kdyby pan starosta konal už začátkem tohoto měsíce, tak jste tohle nemuseli mít," řekl obyvatelům na návsi premiér.

Podle lounského starosty Jana Kernera nemohl ale městský úřad ve věci libčeveské skládky nijak zasahovat. Například ani nařídit odstranění navezeného odpadu. "Město Louny jako pověřený úřad nemůže zahájit správní řízení, pokud už správní řízení zahájil někdo jiný. Toto vysloveně vyplývá ze znění zákona o odpadech. A to správní řízení zahájila česká inspekce, takže město už nemůže," vysvětlil starosta.

Podle našich informací by mohl v pondělí začít odvoz toxického popela a zbylých neshořelých odpadků z Libčevsi. Bez ohledu na to, zda a kdy bude německá strana ochotna odpad převzít, budou popel a zbylé textilie deponovány na řízené ekologické skládce na severu Čech. Obec na to dostala od ministerstva financí mimořádnou dotaci ve výši asi dvou milionů korun.

Objevila se další nelegální skládka, tentokrát s jedy

Další skládku nebezpečného odpadu objevili policisté na východě Čech. V objektu soukromé firmy v obci Libčany na Královéhradecku našli sudy s velkým množstvím chemikálií obsahujících kyanidy, fenoly i biologický odpad. Majitel neměl povolení k jejich uskladnění.

Hejtman Pavel Bradík řekl, že celou noc hlídali objekt policisté, aby se někdo nepokusil jedy zapálit. "S firmou Dekonta, což je firma Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru, děláme první roztřídění těchto látek, protože jich tady je zhruba tisíc druhů. Rozhodneme o postupu, jak tyto látky budeme likvidovat tak, aby zmizely z objektu firmy v obci Libčany," dodal hejtman.

autoři: vij , par , David Hertl
Spustit audio