Kvůli kapacitě laboratoří testují některá odběrová místa v Ústeckém kraji jen objednané. Jiná rozšiřují provozní dobu

25. listopad 2021 14:00

V Ústeckém kraji narážejí odběrová místa na maximální kapacity laboratoří. Kvůli množství PCR testů dostanou někteří lidé výsledky testování na nákazu koronavirem se zpožděním. Některá odběrová centra tak odeberou vzorky jen objednaným pacientům. Další se snaží tlak na testování zmírnit posílením provozní doby.

Kvůli velkému zájmu o testování odebírají například místa společnosti Prevedig v Ústí nad Labem, Krupce na Teplicku a v Teplicích hlavně objednané pacienty.

„Bereme pouze objednané pacienty, ale samozřejmě, pokud není nějaká velká fronta, tak se snažíme odbavit i ty neobjednané. Nezaručujeme ale, že každého neobjednaného odbavíme,“ potvrdila manažerka odběrových center Lenka Rychlíčková.

Další odběrová centra, která provozuje v Litvínově, Bílině, Duchcově a v Teplicích společnost eMedic development rozšiřují provozní dobu, aby se zájem ze strany lidé rozmělnil.

„Budeme od pátku rozšiřovat v celé republice otevírací hodiny – ráno o dvě hodiny víc, odpoledne pak budou také fungovat o dvě hodiny déle. Bílina a Duchcov už běž, takže teď í zbývají ještě dvě místa v Teplicích a jedno v Litvínově,“ říká jednatel společnosti Jaroslav Ptáček.

Na testy vodí rodiče i děti ze škol a školek

Například na třech odběrových místech společnosti Prevedig se zájem o testy zvýšil zhruba o 30 procent.

„Domnívám se, že je to hlavně kvůli počtu těch pozitivních, protože ten teď výrazně stoupnul. Samozřejmě hygiena trasuje a my se hodně setkáváme s tím, že k nám chodí malí pacienti ze škol a ze školek,“ vysvětluje Lenka Rychlíčková.

Podle Jaroslava Ptáčka chtějí mít lidé jednoduše jistotu, jestli jsou nebo nejsou nakažení: „Lidé kontaktují své praktické lékaře a každému, kdo tomu lékaři do toho telefonu zakašle, tomu ten lékař vystaví žádanku.“

Oslovení provozovatelé se ale shodují, že termíny na otestování jsou stále dostupné.

Podobně hodnotí situaci i mluvčí krajských nemocnic Jana Mrákotová: „Upravili jsme i registrační systém tak, aby byla zajištěna plynulost celého procesu. S tím pak souvisí i to, že i laboratoře zatím naštěstí stále zvládají testy vyhodnocovat v relativně krátkém čase.“

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související