Kupčení s hlasy v Ústí nad Labem? Na parkovišti nám dali lístky se zaškrtnutými kandidáty, říká volička

21. říjen 2017

Reportéři Českého rozhlasu získali poznatky o možném kupčení s hlasy. Obyvatelé sídliště Mojžíř v Ústí nad Labem vypověděli, že dostali za hlas 200 korun. Přímo na místě byla reportérka Českého rozhlasu.

Informace o možném kupčení zaslala například členka volební komise v Mojžíři, která nechtěla být jmenována. Reportérům Českého rozhlasu řekla, že v pátek přijely během jedné hodiny tři skupinky zhruba po patnácti lidech.

Podle ní přišel každý s jedním hlasovacím lístkem a všichni byli z jednoho paneláku. „Přišli, jeden hlasovací lístek, vytáhli ho z peněženky nebo ho měli přehnutý v ruce. Neuměli ani číst, nechtěli ani obálky. Někdo je prostě musel uplatit, peníze jsme ale neviděli. Přišla tam i policie, tak jsme je na to upozornili.“

ÚDAJNĚ DOSTALI DVĚ STĚ KORUN

Místní redaktorům Českého rozhlasu řekli, že se za hlas platilo dvě stě korun. Třeba paní Alena situaci popsala následovně: předtím, než šla k volbám, dostala od dvou mužů na parkovišti volební lístek se dvěma zaškrtnutými kandidáty.

Tvrdí, že tentýž lístek dostali všichni zájemci. Dohromady jich prý bylo v Mojžíři minimálně padesát. Když pak odvolili, dostali dvě stě korun. „Už to bylo zakroužkované. Čech a jeden Rom chodil,“ popsala s tím, že lístky rozdávali na parkovišti.

POLICIE PROVĚŘUJE DVĚ OZNÁMENÍ

Připomeňme, že v minulosti se objevily i provokace, kdy chtěl někdo během voleb některou stranu poškodit a záměrně rozdával dopředu zakroužkované volební lístky. Spolu s redaktory Českého rozhlasu monitoroval volby i analytik Nadačního fondu proti korupci Janusz Konieczny.

Ten kvůli tomu podává trestní oznámení na policii. Mluvčí severočeské policie Alena Bartošová pak potvrdila, že policisté zatím prověřují celkem dvě oznámení. Radiožurnálu se podařilo jeden volební lístek získat.

Sídliště Mojžíř

Jedním zakroužkovaným je na něm starosta Krupky Zdeněk Matouš ze sociální demokracie, číslo 2 na kandidátce. Matouš už byl v minulosti s kupčením s hlasy spojován. Stejně jako tehdy i teď řekl, že je to kampaň proti němu. „Je to útok na mou osobu, nemám k tomu slov, nic o tom nevím,“ uvedl Matouš.

Druhým zakroužkovaným je místostarosta Krupky Karel Rouček, který je na sociálnědemokratické kandidátce číslo 10. Ten řekl, že ho možná chtěl podpořit nějaký příznivce fotbalu. „Já nevím, já dělám do fotbalu, jestli to je nějaký příznivec do fotbalu, nevím,“ komentoval Rouček.

I on byl v roce 2010 při komunálních volbách spojovaný s kupčení s hlasy.

autoři: mch , jt
Spustit audio