Kulinárium 23. listopadu 2008

19. únor 2015

V TOMTO TÝDNU JSME UVÍTALI NOVÉ BEAUJOLAIS!!!A Michal Mašek pro posluchače Kulinaria píše: "Každý třetí listopadový čtvrtek - letos tedy 20.listopadu minutu po půlnoci - začíná cesta milionů lahví nového Beaujolais z několika vinařských vesniček stejnojmenné části dolního Burgundska přes spící Francii fakticky do celého světa...Tradice prodeje nového Beaujolais sahá přitom do 50. let minulého století. A vznikla nelichotivě - ze snahy tamních vinařů co nejdřív prodat nepříliš kvalitní víno. Podle zákona mohla být totiž francouzská červená vína nalahvována nejdřív 15.prosince a prodávána až v roce následujícím. Protože víno Beaujolais postupem času na kvalitě nezískávalo, spíše naopak, usilovali vinaři o možnost jeho prodeje ještě v roce sklizně. V 60.letech mu výrazně pomohl francouzský obchodník Georges Duboeuf... právě díky jeho nápadu slavnostně a s trochou nezbytného divadélka uvádět nové víno se Beaujolais stalo celosvětovým hitem. Nebudete tomu věřit, ale v současné době se tohoto vína prodá ročně okolo 90 milionů lahví..."

Soutěž

Ano, ano, nesmím zapomenout - už je to poslední příležitost, jak vás přizvat do hry o cibulákový prolamovaný talíř - v úterý 25. listopadu v pravé poledne už padne uzávěrka. Ptáme, kterou laskominu z české zabijačky máte nejraději - někdo jste to vzal pěkně stručně a jasně - například Jaroslav Harapát z Ústí nad Labem napsal: "jednoznačně zabíjačkový guláš" - pane Jaroslave, za týden si budeme s řezníkem Jaroslavem Vackem povídat právě o zabijačkovém guláši, tak to nepropásněte, můžete si porovnat postup i recept. Jiní - například paní Jaroslava Koberová z Mladé Boleslavi nebo Dana Bušková z Rakous u Turnova a další zavzpomínali na to, jak sami doma zabijačku dělávali. Ještě připomenu naše adresy - Český rozhlas SEVER, Na Schodech 10, 400 01 Ústí nad Labem a heslo KULINÁRIUM nebo adresa emailová - kulinarium@sever.rozhlas.cz. Za týden už budeme gratulovat výherci nebo výherkyni, ale těším se i na vaše další dopisy a emaily, ať už s vašimi vyzkoušenými vychytávkami a radami nebo naopak dotazy, na které můžeme společně hledat odpověď. Však za týden je poslední neděle v listopadu a to znamená, že čas bude právě i na vaše dopisy v listárně. A protože to zároveň bude letošní první adventní neděle, tak už to maličko i v Kulinariu tím adventem a vánocemi zavoní, taky nás bude čekat pravý tradiční zabijačkový guláš - smažák v podání Jaroslava Vacka a krom dalšího podnikneme trochu exotický kulinární výlet s Vláďou Hronem. To v novém Kulinariu v neděli 30.listopadu, v premiéře krátce po deváté a v repríze krátce po čtrnácté hodině. Od pondělí 24.listopadu vám každý den nabídneme jeden sojový recept - naučíme se například sojový guláš, pomazánku, salát, ba i řezy. Recepty vysíláme každý všední den kolem 13:50 a v repríze týž den kolem 18:40, o víkendu pak kolem 12:50. A to je pro dnešek už opravdu všechno - v pondělí u vaření a gastronomických kuriozit a v neděli u nového Kulinaria se na vás zase těší Slávka Brádlová.


Cibulák - talíř prolamovaný




Spustit audio

Více z pořadu