Kulinárium 15. února 2009

19. únor 2015

Historik Vlastimil Vondruška nám v Kulinariu vypravuje o staročeských zabijačkových pochoutkách a já vám za ty historicky znějící recepty přidám jeden zcela současně použitelný - je od pana Vladimíra Najmana a jsou to světlá jelítka podle francouzského receptu: vybereme různé druhy libových částí vepřového masa - jako je z plece, ramínka, lopatky a prsíček ve váze asi 3-3,5 kilogramu. Přidáme asi tolik krční slaninky a důkladně vše povaříme, až se kosti, kůstky a chrupavky od masa volně oddělují a zbude nám čisté maso, které rozmělníme. Nastrouháme 10-12 šalotek, 1 velký stroužek česneku, kůru z jednoho pomeranče, přidáme špetku květu, 20 zrnek nového koření, po špetce tymiánu a majoránky a 5-6 celých hřebíčků. Koření svaříme ve dvou litrech dobrého mléka a pak přecedíme přes plátýnko, odvar přilijeme k masové směsi, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Směsí naplníme střívka o délce asi 20 cm, na konci zavážeme a ve vodě asi 20 minut ovaříme. O nějaké housce recept nepraví nic.

Ke každému Kulinariu ČR Sever patří pozvánky - tak nejdřív ty mimo vysílání: až do 8. března se můžete vypravit do žateckého muzea na výstavu Čarovné bylinky. Do 29. března je přístupná výstava Sinice a řasy v potravě člověka v Oblastním muzeu v Lounech. Příští sobotu, 21. února si můžete užít masopustního veselí v Kadani - celodenní program zahájí průvod masek. Začne u kadaňského hradu a odtud si dojde na radnici ke starostovi pro povolení uspořádat veselici a pak se i s glejtem opatřeným pečetí všichni odeberou do prostor bývalého františkánského kláštera. Při té obchůzce nebude chybět tradiční koledování, v klášteře pak budou k vidění ukázky starých řemesel a samozřejmě taky tu bude něco na zub - zabijačkové dobroty přece k masopustu patří.
Ve stejný den - 21. února od deseti do šestnácti hodin bude masopust také na Vísecké rychtě v Kravařích na Českolipsku. Ve stálé expozici lidového umění, bydlení a architektury se návštěvníci seznámí s tradičními řemesly, jako je paličkování, výroba svíček, zdobení perníčků, drátování či frivolitky. Chybět nebudou masopustní masky a pravé masopustní občerstvení, dopoledne i odpoledne vystoupí folklorní soubor Horačky a kolem 14. hodiny projde masopustní průvod obcí.


Masopust v Chomutově

Máte-li chuť na delší výlet, pak připomínám, že od 19. do 22. února bude v německém Norimberku 20. ročník tradičního veletrhu BioFach. Představí ucelenou nabídku ekologického zemědělství od potravin - tedy ovoce, zeleninu, maso, pečivo, lahůdky, mléčné výrobky - přes bionápoje až ke kosmetice nebo hračkám a dalším produktům. Certifikované výrobky tu představí na 2 900 firem. Zvláštní pozornost letos organizátoři věnovali tzv. fair trade - tedy poctivému obchodování s chudými výrobci některých potravin. Česká republika tu bude mít plochu 120 metrů čtverečných a mezi velkými firmami, jako jsou Polabské mlékárny nebo Mlékárna z Valašského Meziříčí či společnost Amylon se neztratí ani severočeský reprezentant - Biopark, s.r.o. z Velkého Šenova, která zpracovává hovězí maso z ekofarem.


Koblihy

Chystáte se letos jako vždy tradičně nebo naopak poprvé smažit masopustní koblihy? Pak se vám možná zalíbí soutěž, kterou vyhlašuje Zoologická zahrada v Děčíně - soutěž O nejchutnější koblihu. Věkově soutěž omezena není, přihlásit se můžete už třeba dnes nebo zítra nebo rovnou v den konání soutěže - 21. února do 14 hodin. Přinést musíte tři koblihy se shodnou náplní a z jednoho typu těsta, ale pokud umíte různé druhy koblih, můžete se dostavit s více trojicemi. Porota ve složení pekař, návštěvník a pracovník ZOO bude hodnotit vzhled, chuť a náplň. Na výherce čeká rodinná vstupenka do zoo, originální tričko a sada drobných dárků. Více se dočtete na webu www.zoodecin.cz.
A teď zas chvíle pro pozvánky k vysílání Českého rozhlasu Sever - od pondělí 16. února pro vás budu mít týden roládových receptů - nevěřili byste, co všechno a do čeho všeho se dá zavinout nebo zarolovat. Probereme si roládu "ptáčkovou", králičí s bůčkem, moravskou, játrovou, roládu s rajskou i s vepřovým masem nebo se sýrem a salámem. Za týden v neděli 22. února se opět sejdeme u Kulinaria - to se podle staročeského receptu naučíme "jelena z hovězího udělati", ochutnáme ovoce mangostan, dozvíme se, jak doma úspěšně pěstovat bazalku, chybět nebude ani listárna a připomínka soutěže - na tu ostatně nezapomenu ani dnes.


Soutěž

Napište, co jste kde na jídelníčku četli zvláštního, popřípadě pak i ochutnali. Jana Vítovcová poslala pár ukázek z jídelníčku jedné plzeňské restaurace - od názvu "vařila myšička", ve kterém byste asi poměrně snadno poznali klasickou krupičnou kaši, přes "palačinkáro hotoflex" (palačinka plněná špenátem a vajíčkem, sypaná sýrem) až k "botě ševce prťavce", kde už je radno přečíst si i obsah - hovězí roštěná na grilu s vídeňskou cibulkou. Těším se i na vaše úlovky z restauračních jídelníčků - na barvité názvy pokrmů. Naše adresy jsou stále stejné - Český rozhlas SEVER, Na Schodech 10, 400 01 Ústí nad Labem a heslo KULINÁRIUM. Nebo využijte adresu emailovou - kulinarium@sever.rozhlas.cz. Uzávěrku budeme mít v pravé poledne v úterý 24. února a dva výherce vyhlásíme v prvním březnovém Kulinariu. Jeden se bude radovat z krásného cibulákového porcelánu, druhý z publikace o vzniku a historii české státní hymny.


Ukázka z knihy "Kde domov můj"


Spustit audio

Více z pořadu