Kulinárium 14. prosince 2008

19. únor 2015

Dobrý tip na zdravější cukroví Střapatá kokosová kolečka Suroviny: 100 g hladké mouky, 100 g strouhaného kokosu, 80 g tuku, 1-2 lžíce medu, 1 žloutek, 1-2 lžíce kakaa, trochu bílého jogurtu nebo mléka, špetka jedlé sody. Z prosáté mouky, změklého tuku, medu, žloutku, kakaa a sody vypracujeme vláčné těsto. Podle potřeby přidáme jogurt nebo mléko a odložíme do chladu odpočinout. Pak rozválíme, vykrájíme kolečka a v předehřáté troubě upečeme. Po vychladnutí můžeme spojit pikantní marmeládou smíchanou se strouhaným kokosem a dochucenou kokosovým likérem nebo rumem, povrch kolečka ozdobíme spirálkou z čokoládové polevy. Kolečka taky můžeme spojit máslovým kokosovým krémem nebo jiným - podle chuti a zdobit můžeme i ledovou polevou.

Neodpustím si receptík na českou klasiku - knedlík. V Praze totiž opět proběhla soutěž ve vaření českého houskového knedlíku a to přímo na nejvyšší úrovni, protože záštitu nad akcí převzal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ke klání nastoupilo 13 kuchařů - mimochodem i čestný zástupce severních Čech z ústeckého hotelu Vladimír a soutěž byla obohacena ještě o ochutnávku svíčkové omáčky a ochutnávku piva z malých regionálních pivovarů. A konečný verdikt poroty? Nejlepší knedlík uvařil učeň Jakub Chýna z hotelu Intercontinental, nejlepší svíčkovou Jaroslav Beránek z Orea Monty hotelu v Mariánských Lázních a nejlepší pivo čepovala Dagmar Vlková z Měšťanského pivovaru Strakonice.

Svíčková k obědu

A zajímá vás, podle jakého receptu vítěz ten knedlík vařil? Pište si: 425 g hrubé mouky, 310 g mléka, 10 g droždí, 1 žloutek (desetigramový), 10 g soli a 90 g žemle. Z trochy vlažného mléka, droždí a trochy mouky připravíme řidší kvásek a necháme ho vykynout, mouku prosíkem, trošku necháme stranou na vyválení knedlíků. Přidáme sůl, žloutek rozkvedlaný v troše mléka, dolijeme zbytek mléka, kvásek a zpracujeme těsto, do kterého pak vmícháme na kostičky nakrájenou žemli. Hotové těsto necháme vykynout, rozkrojíme a vyválíme šišky o délce asi 20 cm, vložíme je do mírně osolené vařící vody na 20-25 minut. Během varu knedlíky asi 5x obrátíme.


Betlém

Advent nám pěkně ubíhá a můžeme si ho ozdobit i hezkými chvilkami - například ve dnech 18.-20. prosince se můžete v Městské knihovně v Kamenickém Šenově kochat výstavou betlémů a vánočního cukroví. V Muzeu a Pojizerské galerii v Semilech je stále výstava Čarovné bylinky a koření a 18. prosince v půl sedmé večer přijdou právě o bylinkách a koření vyprávět herečky Ljuba Skořepová a Miriam Kantorková. Týž den - 18. prosince dopoledne v deset hodin v žateckém Regionálním muzeu vám žáci ze základní školy v Liběšicích předvedou živý betlém. V sobotu 20. prosince můžete navštívit Středověké vánoce na dvorečku - a hned vám řeknu, na kterém - u Oblastního muzea v Lounech, začíná se v 10 hodin a do 17 hodin bude postaráno o program - jen namátkou - ukázky lidových řemesel, vánoční kejklířská pohádka, gothic music Arcus, skupina Braagas a taky třeba doušek medoviny. A jestli máte pocit, že ještě nemáte ten správný dárek - zkuste zajít na Vánoční trhy na litoměřickém výstavišti - od 15. do 21. prosince.

Od pondělí 15. prosince vás ve vysílání čeká sada receptů na vánoční speciality ze světa - začneme u kapra ze slovenského Ružomberka, dáme si vánoční pudink po anglicku i po dánsku, berlínskou vánoční husu, maďarský vánoční punč a další mňamky. Každý všední den kolem 13:50 a v repríze kolem 18:40, o víkendu pak kolem 12:50. Hlavně ale nezapomeňte, že příští neděli, 21. prosince na vás ve vysílání opět bude čekat Kulinarium - bude hlavně kapří, ale nebude chybět ani další zdravé cukroví a soutěž - stejně jako právě teď...


Cukroví

Soutěž

Z dětství si možná ještě budete pamatovat, že kdysi v kuchyních visívaly tzv. kuchařky - vyšívané obrázky s moudrými a žertovnými průpovídkami. A prosincový úkol zní: napište nám buď nějakou takovou historickou průpovídku nebo zkuste vymyslet moderní variaci. Jana Vítovcová sáhla po klasice - Kde Bůh hospodaří, tam se dobře daří, Renata Šalátová si zase vzpomněla, že: Dobré jídlo, dobré pití, základ všeho živobytí... Evě Strakové se na pohled vešly hned tři říkačky - tak zatím aspoň jednu nich: Prima jídlo, úsměv k tomu - to nabízí paní domu. Uzávěrka soutěže bude v úterý 30. prosince v pravé poledne a v Kulinariu 4. ledna budeme gratulovat vítězi. Ještě adresy: Český rozhlas SEVER, Na Schodech 10, 400 01 Ústí nad Labem a heslo KULINÁRIUM. Nebo je vám k dispozici adresa emailová - kulinarium@sever.rozhlas.cz. Na výherce čeká prolamovaný cibulákový košíček a na další tři soutěžící ještě mimořádná vánoční prémie - kniha Kluci v akci 4. Hodně dobrých nápadů a klidný advent přeje Slávka Brádlová.


Cibulák - košíček



Spustit audio

Více z pořadu