Kukuřice obsahuje řadu zdraví prospěšných látek. Je základní surovinou jídelníčku pro celiaky

14. květen 2025

Naše národy údajně seznámili s kukuřicí Romové, kteří ji na jižní Slovensko a Moravu přenesli z Turecka a Rumunska v 17. století. Proto se jí také říkalo turecká pšenice nebo turecké žito.

Kukuřice patří na stejný stupínek jako například pšenice, ječmen či oves – jedná se totiž o obilovinu. Někdo jí zná jen z kina jako popcorn, ale využívá se mnohem více – například při výrobě oleje, škrobu nebo mouky. Samostatnou kapitolou jsou pak kukuřičná zrna.

Jestli má toto zrní nějaké eso v rukávu, tak je to velké množství glukózy. Ta je nezbytným motorem naši mentální i fyzické energie. Navíc zvyšuje odolnost vůči stresu a podporuje soustředění.

Čtěte také

Kromě glukózy obsahuje kukuřice vysoké množství vitamínů skupiny B, které jsou důležité pro správnou funkci orgánů a zlepšují také stav vlasů, nehtů a pleti.

Kukuřice navíc pomáhá i snižovat cholesterol. Obsahuje také železo, hořčík, zinek, mangan, selen – tyto minerály jsou důležité pro správnou krvetvorbu a okysličování buněk. Je přirozeně bezlepková – proto je nepostradatelnou součástí jídelníčku každého celiaka.

Kukuřici si můžete dopřát vařenou, grilovanou, v pečivu i v kaších.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat