Kudy chodila malá Barunka Panklová do školy? Projděte se malebným Babiččiným údolím

20. říjen 2017
Česko – země neznámá

Romány Boženy Němcové se odehrávají v malebné i tajemné krajině, kterou si můžete sami projít. Z České Skalice se stačí vydat na nenáročný výlet údolím řeky Úpy skrz přírodní památku Babiččino údolí. Naučná stezka o 24 zastaveních vás provede po místech, kde mladá spisovatelka působila a kde se odehrávala některá její díla včetně Babičky.

Od Barunčiny školy v České Skalici projdete kolem Bažantnice s pramenem k Loveckému altánu. Od něj už je nedaleko Ratibořický zámek, letní sídlo vévodkyně Kateřiny Vilemíny Zahaňské. Empírová stavba z roku 1800 měla sloužit pro potěchu i odpočinek panstva.

U pavilonu upoutají vaši pozornost i mohutné stromy – ořešák černý s načervenalými listy, duby, které jsou základní dřevinou celého lužního lasa podél toku řeky Úpy, a majestátní jehličnatý strom – metasekvoje čínská. Malá Barunka ho ale vidět nemohla, byl tu vysazen až v roce 1966.

Přírodní louky v okolí zámku

Vévodkyně Zahaňská začala místo přetvářet pro potřeby letního sídla poté, co zdědila sídlo se zámkem v Ratibořicích. V okolí zámku vyrostl anglický park. Řeka Úpa ale v těchto místech tvořila slepá ramena, kvůli kterým byly místní louky často podmáčené. Kateřina Vilemína proto zdejší pozemky vykoupila a řeku narovnala. Později navíc Schaumburgové vybudovali na svou dobu moderní vodní dílo – umělé zavlažování a zároveň protipovodňovou regulaci. Tráva z luk tak mohla ještě během léta znovu vyrůst a dala více sena. Dnes na loukách pod zámkem žije řada chráněných živočichů, například motýlů, a proto se louky sečou výhradně ručně a postupně.

Bílý most přes řeku Úpu
Boušínský kostel

Řeka Úpa

Osou Naučné stezky je řeka Úpa, která také po regulaci skýtá malebná zákoutí, peřeje milované vodáky a vláhu pro místní lužní lesy. U havlovické hájovny vtéká Úpa do nejpůvabnější části svého toku - do Babiččina údolí. Můžete její hladinu sledovat z Bílého mostu na Pohodlí, Červeného mostu pod Rýzmburkem nebo dojít až ke Slatinskému mlýnu. Všude vás bude v parním létě chránit stín lužního lesa po obou okrajích strmých svahů.

Rýzmburský altán nebo Červená Hora

Naučná stezka končí oficiálně u Rýzmburského altánu. Jde o onu stavbu, kde si paní kněžna odmítla vzít jahody, jak píše v Babičce Božena Němcová. Za příhodného počasí odtud můžete mít výhled na celé okolí Červeného Kostelce i hluboké údolí řeky Úpy. Můžete se ale po turistické značce vydat ještě dál Justýnčinou stezkou pod Boušín až ke zřícenině hradu Červená Hora.

Spustit audio