Krvavec toten pomůže při křečových žilách, ledvinových kamenech i ekzémech. Dá se konzumovat i jako zelenina

26. leden 2022

Krvavec toten nebo také toten lékařský má ve svém oddenku spoustu zdraví prospěšných látek. Tato trvalka roste divoce v podhorských i horských oblastech.

Krvavec toten má i lidové názvy – například krvavé koření nebo kominíček. Název krvavec pochází podle starých herbářů od schopnosti byliny zastavovat krvácení a toten zase od toho, že jeho rudě-fialové květy připomínají paličky na buben, toten je totiž staročeský výraz pro bubnování.

V oddenku krvavce je spousta saponinů, silic, tříslovin a dalších zdraví prospěšných látek. Lidoví léčitelé používají krvavec pro jeho protizánětlivé a antiseptické účinky k zastavování krvácení nebo při léčbě vředů. Nať zase při léčbě nehojících se povrchových křečových žil.

Na dálném východě používají jeho oddenky jako zeleninu a taky je suší. Poté z nich připravují čaj, který pomáhá léčit záněty žil, krvácení z nosu, hemoroidy, akné nebo ekzémy.

Při zánětech ledvin a ledvinových kamenech kombinují lidoví léčitelé krkavec s brusinkou, zlatobýlem a břízou. Chladivé obklady z odvaru totenu přikládají na kopřivku a alergické kožní reakce. Chladný odvar doporučují kloktat při angíně nebo při parodontóze.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.