Krušnohorská ski centra jsou stále zavřená. Na Zadní Telnici ale chtějí vleky spustit i přes zákaz vlády

22. leden 2021 18:21

Lyžařská střediska jsou kvůli protiepidemickým opatřením zavřená, ale jejich zaměstnanci práci mají. Zasněžují svahy, upravují přírodní sníh, připravují techniku. Třeba na krušnohorském Bouřňáku si pořídili novou rolbu. Na sjezdovky se tam ale lyžaři zatím nedostanou. Na sousední Zadní Telnici naopak vleky pro lyžaře chtějí rozjet už 23. ledna, a to navzdory vládnímu nařízení.

Petr Hönig dohlíží na bezpečnost lidí, kteří z parkoviště v Mikulově procházejí kolem sídla Sportcentra Bouřňák. Právě se tady otáčí nová rolba, která upravuje sjezdovky Bouřňáku.

Práce se ve středisku nezastavily – technika, svahy i lidi jsou připraveni na co nejrychlejší zahájení provozu.

Skiareál Bouřňák upravuje nová rolba

Na okolní svahy chodí rodiny se sáňkami, procházejí skialpinisté, ale jezdí také sjezdaři, kteří se na vrchol nechávají vozit autem.

„Je sem zakázaný vstup a ti lyžaři to porušují. Nemůžeme ale s nimi nic dělat, nemáme na to prostředky, abychom úplně zamezili vstupu lidí do areálu,“ dodává Hönig.

Provozovatelé vleků na Zadní Teplici se bouří

Stovky lidí míří za sněhem také na Zadní Telnici na Ústecku. Tam se teď podle vedoucího areálu, Ivana Soukupa, rozhodli, že vleky spustí. A to navzdory tomu, že to současná protiepidemická opatření nedovolují.

Provozovatelé chtějí upozornit na svoji složitou situaci, kdy musí platit zasněžování i za nájem lesních svahů, na kterých jsou sjezdovky.

„Teď nějaké kompenzace budou, ale tak malé, že nám to nebude stačit ani na to, co platíme za pronájem Lesům ČR, a to ať jezdíme, nebo ne,“ říká Jindřich Holinger ze skiareálu.

„Pokud by provozovatel zahájil provoz lyžařského vleku, může Policie ČR příkazem uložit pokutu na místě, pokud nestačí domluva a přestupce souhlasí s uložením pokuty a její výší, která je maximálně 10 000 korun. V opačném případě se věc oznámí příslušnému správnímu orgánu,“ tlumočila vyjádření policie krajská tisková mluvčí Jana Slámová.

Dodala také, že v Ústeckém kraji policisté vleky průběžně kontrolují a zatím neřešili porušení vládního nařízení.

Spustit audio