Křupavé kopřivovo-bršlicové bramboráky od Lenky Navrátilové povýší nakládaná zelenina pickles

Recept na bramboráky vylepšila Lenka Navrátilová ze Sobůlek na jižní Moravě přidáním bylinek ze zahrádky. Zvolila kopřivu a bršlici zvanou kozí noha. A dokonale s takovými bramboráky ladí tři dny kvašená zelenina zvaná pickles. Zkuste si je udělat také.

Ingredience
  • 8 větších brambor
  • 7 stroužků česneku
  • 1 hrst kopřivy
  • 1 hrst bršlice
  • 2 vejce
  • 2 lžíce celozrnné hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 6 g majoránky
  • 1 lžička lahůdkového droždí
  • sádlo na smažení

Postup

Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo. Z brambor pak vymačkáme přebytečnou šťávu.

K bramborám přidáme bylinky a česnek rozsekaný v malém mixérku s nožem ve tvaru „S“. Dále přidáme vejce, majoránku, mouku, sůl a lahůdkové droždí pro lepší chuť.

Směs promícháme a ihned vkládáme do rozpáleného sádla. Bramboráky smažíme z obou stran dozlatova.

Pickles (nakládaná kvašená zelenina)

Ingredience
  • 400 g čerstvého bílého zelí
  • 300 g mrkve
  • 200 g cibule
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky celého kmínu
  • 2 bobkové listy

Zelí nakrájíme nožem na drobounké nudličky a vložíme ho do hrnce. K zelí pak přidáme mrkev nastrouhanou nahrubo a cibuli nakrájenou na kostičky.

Směs promícháme, přidáme bobkový list, sůl a celý kmín. Zamícháme a pěstí pomačkáme, aby zelí pustilo šťávu. Vodu necháme, nesléváme.

Potom zeleninu vložíme do sklenice a zatížíme ji nejlépe další sklenicí naplněnou vodou, aby byla těžká. Takto zatíženou a potopenou zeleninu necháme při pokojové teplotě tři dny kvasit.

Při kvašení může sklenice přetéct, je lépe dát jí na podložku. Po třech dnech dáme do lednice a během týdne spotřebujeme.

Lenka Navrátilová

Recept na bramboráky vylepšila proto, že na dvoře u ní roste řada bylinek, které je škoda nevyužít. Prospívají našemu tělu a jsou k mání stále. Bramboráky se naučila jíst s kvašenou zeleninou. Vitamíny a enzymy vznikající při mléčném kvašení prý pomáhají lepšímu trávení.

Přivítala nás ve svém domě v Sobůlkách, kde chová psy i slepice, kachny – běžce, dvě kozy a poníka Markétu. Dostali jsme i čerstvé koblihy a vypili snad litry minerálky, jaké bylo ten den vedro. Bylo to pohodové vesnické odpoledne.

Lenka Navrátilová